Chiftele de post mânăstirești. Rețetă simplă, pe gustul tuturor
Publicat pe 03.03.2021 la 11:25 Actualizat pe 03.03.2021 la 11:25
Mai este doar foarte puțin timp și începe Postul Paștelui, așa că noi vă venim în ajutor cu o rețetă simplă, dar pe gustul tuturor. Mai jos găsești pașii și ingredientele necesare pentru chiftelele de post mânăstirești.
- Pe 7 martie începe Postul Paștelui.
- Rețetă simplă de post.
Pe data de 7 martie este prima lăsată a secului, cea de carne, înainte de Postul Paștelui, urmând ca cei care vor să țină acest post să mai aibă voie timp de o săptămână, până pe 14 martie, să mai consume brânză.
Astfel, pe data de 15 martie începe Postul Paștelui ce ține 40 de zile, până pe 1 mai, timp în care credincioșii trebuie să gătească doar mâncăruri, dar și deserturi de post. Astfel, mai jos găsiți cea mai simplă, rapidă și gustoasă rețetă de chiftele.
Rețetă de chiftele de post mânăstirești
Chiftelele mânăstirești sunt preparate de mai toată lumea, dar foarte des de măicuțe și călugări, de aici și numele lor. Mai exact, acest preparat este făcut din fasole boabe cu garnitură de orez și durează cam 20 de minute.
Ingrediente
500 g fasole boabe
2-3 feli de pâine
150 g orez
150 ml ulei
2 cepe
5-6 căței de usturoi
1 morcov
1 păstârnac
2 frunze de dafin
mărar
pătrunjel
50 g făină
sare
cimbru
Mod de preparare
Pentru a prepara chiftele de post mănîstirești trebuie de cu o seară înainte să pui fasolea în apă, urmând ca a doua zi să o fierbi timp de 20 de minute, după care se clătește și să repune pe foc în apă fierbinte. Odată ce apă fierbe, asigură-te că adaugi ceapa, morcovul, păstârnacul, curățate și taiate cuburi, frunza de dafin și o linguriță cu sare.
După ce toate aceste legume sunt fierte, pasează fasolea cu o furculiță, adăugă miezul de pâine înmuiat, verdeață tăiată foarte mărunt, piper, cimbru, și usturoi pisat. Amestecă-le pe toate, apoi formează chifteluțe, mai mici sau mai mari, după cum vrei, trece-le prin făină, prăjește-le în ulei încins și așează-le pe o hârtie de bucătărie.
Trucuri de mânăstire pentru cele mai bune chiftele de post
Cei de la mănâstire, pentru a obține chiftele de post pufoase și cu gust, obișnuiesc să înmoaie pâinea în apa în care s-a fiert fasolea, iar întreaga compoziție, înainte de a forma chifteluțele, o dau prin blender ori prin mașina de tocat. De asemenea, din zeama în care a fiert fasolea, oamenii bisericii mai fac și o garnitură de orez. Pentru aceasta ai nevoie de trei căni de zeamă și o cană de orez, de sare și verdeață.
Cum se ține postul la mânăstire
Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai aspru pentru credincioși. La mânăstire în cele 40 de zile de post, în prima și ultima săptămână se ține post negru, iar rugăciunea se spune foarte des, mai ales dimineața și seara.
Astfel, miercuri, după Sfânta Liturghie are loc prima masă, la care se servește ceva ușor, fără ulei, după care de joi și până vineri după amiază se revine iar la postul negru, urmând ca sâmbătă și duminica să se aplice ”regulile” postului normal.
Citește și: REȚETA ZILEI: Pâine cu usturoi umplută cu pui și avocado