Ciorba de potroace după nuntă - obiceiuri și semnificație
Publicat pe 12.08.2022 la 16:46 Actualizat pe 12.08.2022 la 16:47
Cu toții știm că nicio nuntă nu este cu adevărat românească dacă lipsește ciorba de potroace de a doua zi. Ce obiceiuri există, dar și ce semnificație are această tradiție de după nuntă. Iată cea mai delicioasă, simplă și rapidă rețetă.
- Obiceiuri și semnificație pentru ciorba de potroace de după nuntă
- Cea mai delicioasă rețetă
După o noapte de distracție la nuntă, nimic nu se compară cu ciorba de potroace de a doua zi. Iată ce tradiții și obiceiuri există pentru această tradiție. Noi îți prezentăm și una dintre cele mai delicioase rețete.
Ce este de fapt ciorba de potroace și ce semnificație are obiceiul
Ciorba de potroace este o mâncare tradițională românească foarte cunoscută. Aceasta se servește a doua zi după nuntă. Românii o consumă după petrecere și excese alimentare și a devenit o tradiție pe care oamenii o așteaptă cu nerăbdare.
Obiceiuri legate de ciorba de potroace după nuntă
A doua zi după nuntă, românii organizează o masă la casa socrilor mari sau la mire, de unde, bineînțeles, că nu lipesc nașii și membrii familiei celor doi proaspăt căsătoriți. Această petrecere este organizată în mod simbolic, pentru a se discuta despre eveniment, dar și pentru a-i felicita pe miri din nou, în scopul de a le ura celor doi o căsniie fericită.
Cine dă ciorba de potroace după nuntă
Tradiția spune că ciorba de potroace trebuie dată din partea mirelui, făcută de către soacra mare ori chiar de mireasă și se servește acasă la acesta. La această petrecere se servesc multe feluri de mâncare, dar cel mai așteptat fel este ciroba, care trebuie să fie neapărat acră.
Unde se ține masa
Masa unde vin membrii familiei celor doi miri și unde se sărbătorește cea de a doua zi de după marele eveniment se ține acasă la mire ori la părinții acestuia.
Ciorba de potroace trebuie să fie acră
Toți românii știu că atunci când se sărbătorește cea de a doua zi de după nuntă, cei invitați trebuie să fie serviți cu ciorbă de potroace, dar nu oricum, ci acră. Ingredientul cu care se acrește aceasta este zeama de murături.
Cum se face ciorba de potroace. Cea mai simplă rețetă
Ingrediente
- 1 kg aripi, gaturi, labe de pasare
- 0,5 kg pipote ți inimi
- 3 morcovi
- o rădacină de pătrunjel
- o rădacină de pastârnac
- o felie de rădacină de țelina
- două cepe
- sare, piper
- 120 g orez cu bob rotund
- 1 l zeamă de murături
Modul de preparare
Pentru început, spălăm bine carnea pe care o folosim la și o dezosăm. Tăiem pipotele în fâșii, iar inimile în jumătăți. Decojim și spălăm morcovii, țelina și rădăcinile de pătrunjel, iar apoi le tăiem în cubulețe mărunte.
Călim puțin zarzavaturile cu ulei, dar nu le lăsăm să se rumenească. Tocăm ceapa separat. Punem într-o oală mare măruntaiele în apă rece și un vârf de sare. Punem totul la fiert și îndepărtăm spuma de la suprafață. Lăsăm carnea la fiert, la foc mic, timp de o oră.
Punem peste zarzavaturile călite, ardeii și ceapa peste carnea și zeama din oală și le lăsăm la fiert pentru aproximativ 30 de minute și punem peste piper. Peste ciorbă punem orezul crud și mai lăsăm la fiert pentru 20 de minute.
Turnăm zeama de murături în ciorbă și o mai lăsăm la fiert pentru cinci minute, iar apoi este gata de servit.