Cozonac cu nucă, fără frământare. Secretul salvator, simplu și delicios
Publicat pe 22.12.2020 la 14:03 Actualizat pe 22.12.2020 la 14:03
Cozonacul este preferat de toată lumea și e nelipsit de pe masa de Sărbători. Până să fie însă gata, gospodinele trebuie să pună serios osul la treabă. Ei bine, noi am găsit o variantă care cu siguranță le va fi de folos acestora, pentru că vă prezentăm secretul cozonacului cu nucă, fără frământare!
- Cozonac cu nucă, fără frământare.
- Secretul salvator, simplu și delicios
Rețeta de cozonac cu nucă fără frământare
Așa cum am menționat mai devreme, Sărbătorile de iarnă aproape că ne bat la ușă, iar curățenia și mâncarea vor trebui puse imediat la punct. Pentru a mai reduce din timpul orelor grele petrecute în bucătărie, vă informăm că există o rețetă simplă de cozonac cu nucă, fără frământare.
Ingrediente
Pentru un astfel de cozonac aveți nevoie de 1 kilogram de făină, 6 ouă, unul dintre ele fiind folosit pentru uns, 42 de grame de drojdie, 100 de grame de unt, 400 ml de lapte cald, 400 de grame de zahăr, 5 linguri de ulei, o esență de rom, 4 linguri de cacao, 2 linguri de stafide, 400 de grame de nucă mărunțită bine, un praf de sare, 10 bucăți de rahat colorat, un pliculeț de zahăr vanilinat pentru decorarea cozonacilor, o coajă de la o lămâie și de la o portocală.
Mod de preparare
Primul pas pe care trebuie să-l faceți este separarea celor 5 ouă. Albușurile vor fi băutute cu jumătate din zahăr și amestecați apoi cu nuca și cacao pentru o a obține o umplutură delicioasă. După aceea, cerneți făina într-un bol, adăugați drojdia cu laptele cald și cele două linguri de zahăr. Totul este lăsat la dospit până ce aluatul va crește.
După ce aluatul a crescut, untul este topit și împreună cu el putem adăuga restul cantității de zahăr, gălbenușurile, aromele, sarea și uleiul. Rezultatul este amestecat constant, până ce se obține un aluat cu textură elastică.
După ce aluatul este lăsat din nou să crească pentru o oră, îl împărțiți în 4 bucăți, apoi întindeți patru foi pe masă. Pe acestea se adaugă crema peste care se pun stafidele, rahatul și la final se rulează. Opțional, puteți împleti rulourile pentru a ieși un aspect mai frumos. Rezultatul este așezat într-o tavă unsă și în care a fost presărată făină, iar apoi lăsat să mai crească încă o oră.
La final, puteți unge cozonacul cu oul bătut, adăugați zahărul și băgat aluatul în cuptor pentru aproximativ 40-50 de minute.
Trucuri pentru un cozonac pufos, fără să frămânți aluatul
Pentru ca rețeta să iasă perfect, iar cozonacul să fie pufos, aluatul trebuie lăsat să crească de fiecare dată la temperatura camerei și acoperit cu o folie.