10 rețete de cozonac cu nucă pufos și gustos
Publicat pe 09.12.2020 la 00:04 Actualizat pe 09.12.2020 la 00:04
Cozonacul este un dulce tradițional, nelipsit de pe mesele de Crăciun sau de Paște. Când vine vorba de cozonac de casă mai că-ți plouă în gură, cum zice un vechi proverb românesc. Cozonacul pregătit în casă nu poate fi comparat cu unul cumpărat!
- Rețete de cozonaci pentru Crăciun
- Rețete de toate felurile, pentru toate gusturile
Cozonac cu nucă, rețetă tradițională
Ingrediente
- 1 kg făină
- 50 grame drojdie proaspătă
- 250 grame zahăr
- 3-4 pliculețe zahăr vanilat
- 500 ml lapte
- 100 ml ulei
- 5 gălbenușuri
- sare
- esență lămâie+ coajă rasă de lămâie
Umplutură
- 400 grame nucă
- 5 albușuri
- 5 linguri zahăr
- 3 linguri cacao
- rahat, stafide opțional
Mod de preparare
Cernem făina de 3 ori într-un castron mare. Apoi, facem o „groapă” în mijlocul containerului (dar să nu ajungeți la fundul containerului). Puneți laptele, zahărul și zahărul vanilat pe foc și încălziți-l ușor. Zaharul ar trebui sa se topeasca, dar sa nu fiarba. Se dizolvă drojdia în câteva linguri de lapte încălzit și se toarnă în gaura pe care am făcut-o în făină. După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină (făina pe care o avem deja în vas, nu vorbim de altă făină) deasupra (cât să acoperim) și așteptăm 10 minute.
După 10 minute, drojdia este activată și puteți vedea cum erupe, ca un vulcan. Dacă nu s-a crăpat și nu „izbucnește”, atunci vom mai aștepta.
Apoi, separați gălbenușurile de albuș, iar apoi separat frecați gălbenușurile cu sare, adăugați coaja de lămâie și adăugați-le în vasul de făină. Turnăm și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm. Amesteca bine! Începem să turnăm în fir subțire uleiul, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml.
Dacă adăugați făină, când frământați aluatul și se lipește de mâini și de vas, vor ieșii niște cozonci de îi puteți folosi pe post de bolovani când se răceau. Așadar nu adăugați făină, ci ulei!
Dacă aveți răbdare frământați-i 30 de minute. Apoi acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit.Cât dospește aluatul facem umplutura. Batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și omogenizăm bine. Când aluatul crește semnificativ (1 oră și jumătate-2), îl împărțim în 4 bile. Întindem fiecare bilă pe un blat uns cu ulei și punem umplutură, apoi îi rulăm.
Împletim în 2, punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la crescut. Înainte să-I băgăm în cuptor îi ungem cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr. Coacem la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi lăsăm focul mai mic și se coc fix o oră
Rețetă de cozonac pufos cu nucă și cacao
Ingrediente
- Unt- 100 g
- Oua- 2 buc
- Drojdie proaspătă- 50 g
- Zahăr- 100 g pentru aluat
- Lapte de vacă- 200 ml
- Sare- 0.25 lingurițe. Un vârf de linguriță
- Faină albă calitate superioară- 600 g
- Nuci- 500 g
- Cacao pudră- 4 linguri
- Zahăr- 5 linguri pentru umplutură
- Lapte praf- 3 linguri
Mod de preparare
Preparam mai intai aluatul: Topim untul într-o cratiță, la foc mic. După ce stingeți focul, lăsați să se răcorească. Cu o lingură mixati bine drojdia cu ouăle și sarea, până se omogenizează. Turnati zaharul si laptele in untul topit cald, apoi amestecati bine. Adaugati laptele, zahar și unt la ouale cu drojdie.
Adaugati faina si framantati un aluat moale care sa nu se lipeasca de maini. Acoperiti bolul cu aluat cu o folie alimentara si lasati la un loc cald aproximativ o ora, pana creste in volum de 2 ori. Impartiti aluatul in 3 parti. Apoi fiecare parte o taiati in 2 si formati in total 6 bile de aluat. Nucile le maruntiti bine, fie cu facaletul, sau masina de tocat, sau alte ustensile. Adaugati pudra de cacao, amestecati, apoi zaharul și omogenizați bine. Iar mai apoi, laptele praf.
Cu putin lapte sau apa fiarta, diluati compozitia de nuci - adaugati cate putin si amestecati pana nu devine o compozitie omogena si groasa, ca un gem.
Ungeti cu ulei tavile pentru cozonac. Fiecare bila, pe rand, o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire si ovala. Puneti 2 linguri de umplutura si o intindeti uniform pe toata suprafata foii, mai putin pe margini. Aici puteti adauga si bucatele de rahat, va fi mult mai frumos si gustos.
Rulati foaia, apasand spre marginile, ca sa nu iasa umplutura. La fel mai intindeti si mai rulati o foaie de aluat. Aceste 2 rulade le impletiti in forma de spirala. Acesta va fi un cozonac, pe care il puneti intr-o tava de copt pregatita mai inainte, si il lasati la un loc cald ca sa creasca bine. In asa fel formati inca 2 cozonaci.
Dupa aproximativ o ora, cand cozonacii au crescut bine, le ungeti cu o pensula, cu galbenus de ou - si le puneti la cuptor la temperatura medie. Cand se rumenesc bine le scoateti din cuptor si le lasati sa se racoreasca putin. Apoi le scoateti din tavi si le lasati sa se raceasca bine cateva ore, sau daca le faceti seara le lasati pana dimineata. Vor fi mult mai buni si mai pufosi.
Rețetă de cozonac cu nucă și stafide
Ingrediente
- 1 kg faina de grau de tip “000”
- 60 g drojdie proaspata
- 500 lapte gras (integral)
- 6 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- 200 – 250 g de zahar
- 200 g unt nesarat
- 50 ml ulei
- 4 plicuri zahar vanilat
- 20 ml esenta de rom
- coaja rasa de la 2-3 portocale
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 1 galbenus + 2 linguri lapte (pentru uns cozonacii)
- Umplutura de nuca si cacao:
- 450 g nuci macinate
- 4 – 5 linguri cacao (40 – 50 g)
- 150 g zahar
- 75-100 g stafide (inmuiate in rom)
- 7 albusuri
- 25 ml esenta de rom
Mod de preparare
Modul de preparare al cozonacului cu nucă și stafide este similar cu cel cu nucă și cacao, de mai sus, doar că cantitățile se schimbă și trebuie să adăugați stafide.
Rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă
Ingrediente
- Pentru aluat
- 1 kg făină
- 2 cuburi drojdie proaspătă
- 4 ouă
- 100 g unt
- 500 ml lapte
- 200 g zahăr
- 100 ml ulei
- 3-4 plicuri zahăr vanilat
- 1 linguriță esență de rom
- coajă de lămâie
- Pentru umplutură
- 500 g nuci
- 2-3 linguri cacao
- zahăr (după gust)
- 1 linguriță esență de rom
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare
Amestecați drojdia cu 2-3 linguri de zahăr, 2 linguri de lapte cald și puțină făină până obțineți maioneză. Lăsați-l să stea până când volumul s-a dublat, apoi puneți-l pe făina cernută. Adăugați încă un ou și 3 gălbenușuri, untul topit, esența și uleiul și frământați-l într-o bilă. Adăugați treptat lapte cald în care zahărul a fost dizolvat și frământat în bucăți mici până se obține un aluat moale. Va crește încă 50 de minute. În același timp, amestecați nucile măcinate cu albușurile bătute, adăugați cacao, alcool de rom și amestecați până se obține spuma. Aluatul va fi împărțit în două bucăți, iar umplutura va fi așezată deasupra. Rulează două bucăți de hârtie, pune-le în tava de tort și lasă-le să crească timp de aproximativ 30 de minute. Ungeți tortul cu ouă și puneți-l într-un cuptor de 160 de grade timp de 50 de minute. După rumenire, se răcește și se adaugă zahăr și scorțișoară.
Rețetă de cozonac cu nucă ardelenesc
Ingrediente
- ALUAT:
- 1 kg făină
- 5 ouă
- 50 g drojdie proaspata
- 200g zahăr
- 500ml lapte
- 8 lingura ulei de floarea-soarelui
- 1 lingurita sare
- 2 pliculete zahăr vanilat
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- UMPLUTURA:
- 500 g nucă măcinată
- 4 albus batut
- 350 g zahăr
- 1 gălbenuș pentru uns
Mod de preparare
Din drojdie, o lingura de zahar ,un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia. Între timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua. Adaugi pe rand galbenusurile ...peste care presari un praf de sare si in final, oul intreg. Framanti in continuare adaugand treptat laptele,zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic(cca 20 de minute). Acoperi cu un prosop apb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute , la caldura. Intre timp, bati cele 4 albusuri ramase spuma, impreuna cu zaharul si adaugi nuca;
Dupa ce a dospit aluatul, il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin. Intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei ,in foaie subtire(de un deget). Intinzi jumatate din cantitatea de umplutura cu nuca si apoi rulezi cu grija. Asezi ruloul in tava de cozonac unsa cu ulei.
Procedezi la fel si cu cealalta jumatate de ingredinte. Acoperi tavile cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute. In acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu galbenus și se lasă la copt cam 45 de minute, apoi il scoti imediat din tava si il acoperi cu prosopul.
Rețetă de cozonac cu nucă și ciocolată
Ingrediente
- 1 kg făină
- 600 g zahăr
- 20 g drojdie uscată
- 6 buc ouă
- 25 ml esență de vanilie
- 500 ml lapte cald
- 150 ml ulei
- 1 praf sare
- 600 g nucă măcinată
- 100 g cocos
- 2 linguri cacao
- după gust coaja de la 1 lămâie
Mod de preparare
Amestecăm drojdia cu 1 lingurița de zahăr, 3-4 linguri de lapte și 2 linguri de făină și lăsăm 15 min. După aceea adăugăm amestecul peste făină, punem și 5 gălbenușuri și începem să punem din laptele cald. Adăugăm și esența de vanilie, sarea și uleiul. Scoatem aluatul și îl frământăm 10 min cu ulei. Lăsăm aluatul la dospit 1 oră, la loc cald.
Mixăm 5 albușuri cu un praf de sare. Adăugăm și 300 g zahăr și mixăm până obținem o bezea. Adăugăm nuca, cocosul, esența de vanilie, cacaua și coaja de lămâie peste bezea și amestecăm. Dacă amestecul e prea dens mai adăugați 3-4 linguri de lapte. Puteți pune și bucăți de ciocolată. Gustați amestecul pentru a fi siguri ca e destul de dulce.
Luăm aluatul dospit și îl tăiem în două. Luăm una din bucăți și o tăiem în 3 părți egale. O întindem puțin cu mâinile (nu prea subțire) și punem 2 linguri de umplutură. Rulăm bine și procedăm la fel și cu celelalte două bucăți de aluat. Dacă e nevoie, folosim puțin ulei însă nu făina. Luăm cele 3 rulouri umplute și le împletim.
Faceți același lucru cu o altă bucată de aluat: împărțiți-o în 3 bucăți, umpleți fiecare bucată și tricotați. Le puteți împleti în 2 pentru a le ușura. Așezați fiecare prăjitură împletită într-o tigaie, ungeți-o cu câteva ouă bătute și presărați zahăr deasupra. Asteptați încă 15-20 de minute. Puneți cozonacii într-un cuptor preîncălzit la 160 de grade Celsius timp de 35-45 de minute.
Reteta de cozonac cu nucă și rahat
Ingrediente
- 500 grame de faină,
- 1 cub de drojdie,
- 250 grame de zahăr,
- 1 esentă de rom,
- 1 lingurită de sare,
- 4 ouă,
- 200 ml de lapte,
- 50 ml de ulei,
- 50 grame de cacao
Mode de preparea
Faina se pune intr un bol si se face un “cuib” . Se pune in cuib laptele incălzit cu o lingură de zahar si cubul de drojdie proaspătă. Se lasă la fermentat putin după care se adaugă gălbenusurile si 100 grame de zahar si se framantă pană se obtine un aluat consistent. Spre sfarsitul framantării se adaugă putin ulei. Se lasă la dospit acoperit cu un prosop intr-un loc căldut pentru 30-50 de minute pană dă afară din vas.
Pentru umplutură se bat spumă albusurile si se amestecă cu nuca măcinată, 150 grame de zahăr, cacao si esentă de rom. Se intind doua foi egale si se umple fiecare cu jumătate din umplutură . Se ruleaza si apoi se răsucesc impreună. Se pun in tava tapetată cu hartie de copt.
Un ou se bate cu zahăr după care se unge cozonacul inainte de a se băga la cuptor. Se lasă la cuptor pentru o ora si 20-30 de min la 150-160 de grade.
Rețetă de cozonac cu nucă și mac
Ingrediente
Numarul de porții: 8
- 4 albusuri
- 100 g zahar
- 200 g nuca macinata
- 50 g cacao
- 100 g mac
- 200 ml lapte
- 60 g susan negru macinat
Mod de preparare
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Nuca se amesca cu pudra de cacao. Macul se macina si apoi se pune la fiert impreuna cu laptele si se tine pe foc, amestecand pana se absoarbe tot lichidul si compozitia devine "faramicioasa" . Se lasa sa se raceasca. Dupa ce aceasta s-a racit complet se adauga aproximativ 3 linguri de albus; restul de albus se adauga la amestecul de nuca. Alatul se imparte in doua bucati; fiecare bucata de aluat se intinde intr-o foaie subtire - de vreo 3~5 mm grosime; deasupra se intide umplutura si se ruleaza. Se lasa la crescut aproximativ o ora. Se unge cu ou deasupra si se da la cuptor pentru 40~50 minute.
Rețetă de cozonac cu nucă, fără frământare
Ingrediente
Numarul de porții: 6
- faina- 1kg ,
- 5 oua,
- 300 g zahar ,
- jumatate de pachet de unt 80% grasime,
- 5 linguri de ulei,
- 200 ml lapte ,
- nuca 400g,
- cacao 4 linguri,
- coaja de la 1 lamaie
- 2 portocale,
- esenta de rom-1 fiola,
- drojdie cruda 42 g ,
- zahar vanilat praf pentru ninsoarea finala .
Mod de preparare
Se separă ouăle, se bat albușuri cu jumătate din zahăr și se amestecă cu nuci și pudră de cacao. Pentru aluat, fermentați drojdia într-un crater din făină împreună cu lapte cald și două linguri de zahăr. Când drojdia „fierbe”, adăugați gălbenușul de ou și restul de zahăr. Aromă, puțină sare, grăsime topită fierbinte și unt, nu încălziți și amestecați până nu se încorporează toată făina și veți obține un aluat elastic nu prea gros. Acoperiți vasul cu folie de aluminiu, încălziți aluatul timp de o oră, apoi împărțiți-l în 4 bile cu mâinile unse.
Care se intind in forma de foaie si se umplu cu umplutura de nuci apoi se ruleaza. Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare , impletim cate doua sucituri astfel apoi le asezam intr-o tava de cozonac bine unsa si tapetata cu faina. Lasam cozonacii la temperatura camerei sa creasca inca o ora. Ii ungem cu ou batut , apoi ii introducem in cuptorul bine incazit la 180* pentru 35-50 minute . Când sunt gata se scot din cuptor și se presărează cu zahăr vanilat.
Citește și: Cozonac cu nucă, fără frământare. Secretul salvator, simplu și delicios