Cozonac cu nucă, fără frământare. Secretul salvator, simplu și delicios
Publicat pe 08.12.2020 la 17:25 Actualizat pe 08.12.2020 la 17:25
Cozonacul a fost și a rămas cel mai bun desert al tuturor timpurilor, Dar iată că acum, gospodinele au găsit o nouă metodă pentru a pregăti preparatul mult mai rapid. Cozonacul cu nucă fără frământare este ”la modă” acum. Iar noi vă împărtășim și care este secretul simplu care să vă salveze atunci când preparați ceva delicios.
- Cozonacul fără frământare, cea mai simplă și gustoasă rețetă.
- Sfaturi utile pentru un desert tradițional.
Dacă îți dorești să petreci mai puțin timp în bucătărie, dar și să te bucuri de un cozonac la fel de bun ca cel preparat de bunica, atunci trebuie să știi că poți face acest desert și fără frământare.
Avantajele unei astfel de rețete sunt: timpul redus petrecut în bucătărie, nu poți da greș niciodată, chiar dacă ești începătoare în ale gătitului, iar rezultatul va fi un cozonac pufos, apetisant și fraged.
Rețetă de cozonac cu nucă fără frământare
Rețeta de cozonac cu nucă fără frământare este la mare căutare în rândul gospodinelor cu prea puțin timp liber. Această rețetă este asemănătoare cu cea tradițională, doar că te scapă de timpul și energia pe care ar trebui să le consumi la frământat. Poți obține cel mai delicios cozonac și fără frământare, dar cu anumite ingrediente.
Ingrediente
Pentru a face un cozonac fără frământare, iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a te lăuda cu un deserrt ca la carte.
500 g făină pentru Cozonac 000 Raftul Bunicii
– 300 ml lapte călduț
– 150 g zahăr
– 100 ml unt topit
– 10 g drojdie uscată
– 3 gălbenușuri de ou
– 3 albușuri de ou bătute spumă
– 1 linguriță coajă de lămâie rasă
– 40 ml esență de rom
– 1 linguriță de sare
– 50 g cacao pudră
– nucă
– 2 linguri zahăr tos pentru ornare
Mod de preparare
De asemenea, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a te bucura de un cozonac cu nucă fără frământare, dar foarte gustos.
Trebuie mai întâi să dizolvi drojdia uscată în late cld, timp de cinci sau zece minute, ulterior amesteci zahărul cu cele 3 gălbenușuri, cu coaja de lămâie rasă, untul topit și sarea. După care nu trebuie să uiți să adaugi laptele cu drojdia dizolvată și făina. După ce ai obținut un aluat omogen, acoperă-l și lasa-l la dospit timp de o oră. După ce cantitatea aluatului s-a dublat, aceasta trebuie ținut alte 12 ore la frigider. Timp în care te poți ocupa de umplutura pentru cozonac. Bate bine trei albușuri de ou, cu zahăr pudră, praf de caco, esență de rom și nucă.
După cele 12 ore, aluatul obținut trebuie împărțit în două părți egale, iar fiecare bucată de aluat trebuie întinsă bine-bine, până când obții o foaie de 1 cm grosime.
Umplutura preparată se toarnă peste aceste foi de aluat, pe care, ulterior, le rulezi astfel încât să cuprinzi în interiorul său cât mai bine umplutura.
Cozonacul obținut după rulat trebuie apoi pus într=o tavă de copt, tapetată cu ulei și hârtie de copt, iar pe deasupra desertul trebuie uns cu puțin gălbenuș de ou pentru a-i da un aspect mai frumos. Apoi, presară cele 2 linguri de zahăr pentru a obține o textură mai crocantă a acestuia.
Conform rețetei, preparatul trebuie lăsat la cuptor circa 40 de minute, la o temperatură de 160 de grade Celsius.
Trucuri pentru un cozonac pufos, fără să frămânți aluatul
Dacă până acum nu ai mai făcut cozonaci fără frământare și îți este teamă că rezultatul nu va fi același, noi îți dăm câteva trucuri pe care să le urmezi, ca desertul tău tradițional să fie pe placul întregii familii. Trebuie să ai mar egrijă la ce ingrediente folosești, dar și la modul de preparare.
- calitatea fainii
- calitatea cuptorului
- respectarea retetei
- timpul dedicat framantarii si implicarea in aceasta etapa
- ingredientele sa aiba aceeasi temperatura
- dospitul sa se faca la o temperatura mai ridicata
- cuptorul sa fie preincalzit
Citește și: Secretele din spatele cozonacului pentru Paște. Cum reușești să-l faci pufos