Cu ce se mănâncă humusul. 3 idei pentru gustări sănătoase
Publicat pe 31.05.2021 la 17:25 Actualizat pe 31.05.2021 la 17:25
Humusul este un ingredient ce nu trebuie să-ți lipsească din alimentație! Asta pentru că pe cât este de gustos, pe atât este de sănătos. În cazul în care v-ați săturat deja de varianta clasică, ați nimerit unde trebuie! Noi vă vom propune în continuare trei idei pentru gustări cu humus, dezvăluindu-vă cu ce-l puteți combina, dar și câte calorii are, în total!
- Cu ce se poate combina humusul.
- 3 idei simple pentru preparate sănătoase și delicioase.
Ce este, de fapt, humusul
Humusul reprezintă o specialitate orientală, provenind din Orientul Mijlociu. Acesta are consistența, dar și textura asemănătoare cu cele ale celebrului unt de arahide și este făcut din piure de năut, ulei de măsline, pastă de susan, sare, usturoi, condimente după gust și chimion, dacă doriți. De regulă, humusul e consumat cel mai frecvent în Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru şi Lebanon, dar a a juns și în România, nu doar pentru deliciul său, ci și pentru proprietățile multiple nutriționale.
Cu ce se mănâncă humusul în mod tradițional, în Orient
Așa cum spuneam, humusul este o mâncare tradițională din Orientul Mijlociu. El se consumă de obicei cu lipie sau alte variante de pâine coaptă, însă cu o formă plată. De asemenea, conform originilor lui, humusul se mănâncă de obicei la micul-dejun.
Cu ce se mai poate mânca humusul
Humusul poate fi mâncat fie în varianta originală, fie combinat cu mai multe ingrediente, la fel de gustoase. În continuare vă vom prezenta trei rețete delicioase în acest sens: rețeta de humus cu ardei copți, humus cu avocado și humus cu sfeclă roșie coaptă.
Humus cu ardei copți
Ingrediente
Pentru reteța de humus cu ardei copți aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 sau 2 linguri de pastă tahini, 800 grame năut fiert, la conservă, 1 sau 2 căței de usturoi pisați, sare, 5 ardei capia copți, ulei de măsline și suc de lămâie.
Mod de preparare
Această rețetă, care este de altfel și de post, se prepară foarte rapid. Întâi trebuie să scurgeți năutul de apă din conserva în care a stat, apoi să-l puneți într-un vas încăpător, alături de ardeii capia făcuți fâșii, pasta de tahini și uleiul de măsline. Amestecați totul cu un mixer până obțineți o pastă, apoi puneți treptat usturoiul, sarea și sucul de lămâie, după cum doriți.
Humus cu avocado
Ingrediente
Pentru rețeta de humus cu avocado aveți nevoie tot de puține ingrediente. Vă trebuie 1 avocado, 2 linguri de tahini, 450 de grame de năut la conservă, 3 linguri de ulei de măsline, o legătură de pătrunjel tocal, 3 căței de usturoi, suc de la o lămâie și sare după gust.
Mod de preparare
La fel ca la rețeta anterioară, prima dată trebuie să scurgeți năutul de apa din conservă și să-l clătiți dacă doriți cu apă, scurgându-l apoi din nou. După aceea, îl puteți pune într-un bol încăpător, iar ulterior adăugați usturoiul, zeama de lămâie, uleiul de măsline și tahini. Folosiți-vă de un blender pentru a amesteca totul, apoi adăugați și avocado, sarea și pătrunjelul tocat!
Humus cu sfeclă roșie coaptă
Ingrediente
Humusul cu sfeclă roșie coaptă se pregătește cu următoarele ingrediente: 400 de grame năut fiert, 2 bucăți de sfeclă roșie medii, jumătate de linguriță de sare, 3 linguri de tahini, 2 căței de usturoi, 2 linguri de apă, 2 linguri de zeamă de lămâie, 2 linguri rozmarin, 2 linguri ulei de măsline.
Mod de preparare
Primul pas pe care trebuie să-l faceți e să spălați sfecla roșie și să o puneți la copt, învelită cu hârtie specială sau folie de aluminiu, timp de 45 de minute. Lăsați-o apoi la răcit vreme de circa 5, 10 minute. Între timp, preparați humusul, folosindu-vă de toate ingredientele, mixându-le cu ajutorul unui blender. Atenție însă, uleiul de măsline trebuie pus abia la final!
După ce sflecla s-a răcit, trebuie să o curățați bine, să o tăiați cubulețe, iar apoi să o pasați tot cu un blender până obțineți o pastă moale, pe care o adăugați apoi peste humus. Poftă bună!
Câte calorii are humusul
De obicei, o lingură de humus e echivalentă cu circa 25-30 de calorii. Astfel, 100 de grame de humus au 177 de calorii. Pentru a fi siguri de un conținut redus de grăsimi, e mai bine să-l pregătiți dumneavoastră acasă. Puteți înlocui de asemenea uleiul de măsline cu apa de la năut, pentru a mai reduce din calorii.
Citește și: Rețeta de ciocolată de casă fără zahăr și îndulcitori a Ioanei Ginghină. Se prepară în câteva minute