Cum să faci must la tine acasă. Rețeta folosită de bunici
Publicat pe 18.10.2022 la 14:51 Actualizat pe 18.10.2022 la 14:51
În această perioadă din an se adună strugurii din grădină, iar foarte multe gospodine fac must din struguri. Ei bine, dacă și tu îți dorești să faci cel mai bun must, chiar la tine acasă, atunci trebuie neapărat să încerci rețeta de mai jos. Este un preparat iubit de părinți, bunici, dar și copii, asta pentru că are gustul unui suc și este nonalcoolic.
- Cum să faci must acasă
- O rețetă simplă, folosită de bunici
Strugurii sunt vedetele acestui sezon, asta pentru că foarte multe gospodine pregătesc diverse preparate din ei. Dacă tații fac vin din struguri, mamele, în schimb, fac must atât pentru copii, cât și pentru ele. Noi vă vom prezenta o rețetă folosită de bunici. Iată cât de ușor poți face must la tine acasă!
Cum să faci must la tine acasă. Rețeta folosită de bunici
Pentru un must de calitate, alegeți doar struguri proaspeți, care se folosesc și la vin. Pentru această băutură nu folosiți niciodată struguri stricați, mucegăiți sau necopți. Pentru început trebuie să zdrobiți boabele de struguri în storcătorul de fructe, apoi să treceți sucul printr-o strecurătoare fină, astfel încât sucul se va separa de struguri și de alte resturi, cum ar fi frunze sau crengi.
Pentru un must ca la bunica acasă, lăsați sucul să se limpezească pentru câteva zile, apoi consumați-l, pentru ca acesta să nu fermenteze. Dacă vă doriți să păstrați mustul mai mult timp, atunci fierbeți sucul cu zahăr în vasul emailat, timp de o oră, amestecând încontinuu şi îndepărtând foarte ușor spuma care se formează deasupra. După această procedură simplă, se lasă mustul la răcit, apoi se toarnă în sticle sterilizate, care se închid ermetic şi se păstrează în loc răcoros, cum ar fi cămara.
Cum să păstrezi mustul pentru mai mult timp
Pentru a se păstra şi mai mult mustul, la sucul de struguri pe care nu l-ați fiert se adaugă conservant. De exemplu, la 1 litru de must se foloseşte 1 gram de conservant.
Pentru conservarea mustului, se scoate 10% din cantitatea obţinută şi se pune într-o altă oală, care apoi se pune pe foc şi se încălzeşte, fără să se ajungă la punctul de fierbere. În mustul din oală se pune cantitatea de conservant folosită pentru tot mustul, apoi se amestecă foarte bine cu restul de must, pentru o ultimă omogenizare.
O altă metodă de a încetini fermentarea mustului este ca acesta să fie ţinut la frigider de la câteva zile și până la câteva săptămâni. Pentru o perioadă şi mai lungă de timp în care mustul să nu fermenteze, acesta trebuie să fie congelat. De altfel, o altă metodă de conservare folosită de bunici este adăugarea unei tablete de aspirină la 1 litru de must.
Citește și: Rețetă prăjitură franțuzească. Un desert delicios pe care trebuie să îl încerci