Cum se fierbe fasolea boabe. Sfaturi ca să faci cea mai bună mâncare de fasole
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 26.04.2023 la 13:50
Actualizat pe 26.04.2023 la 13:50
Fasolea este, încă din cele mai vechi timpuri, un fel de mâncare sănătos și, în același timp, ieftin, care poate fi gătită în sute de moduri. Secretul pentru a prepara un fel de mâncare delicios de fasole depinde de două lucruri: de vechimea boabelor și de felul în care alegi să gătești. Iată câteva sfaturi despre cum trebuie să fierbi fasolea boabe pentru a obține cel mai bun preparat.
- Cum se fierbe fasolea boabe
- Sfaturi ca să faci cea mai bună mâncare de fasole
Dacă până acum ai evitat să faci mâncare de fasole gândindu-te că durează prea mult, trebuie să știi că, dacă vei ține cont de unele sfaturi, un astfel de preparat poate fi gătit în doar câteva minute! E adevărat, ai nevoie de ceva timp pentru a înmuia fasolea și mai apoi, de alte câteva minure pentru a o găti.
Cum se înmoaie fasolea
Înainte de a pune fasolea la fiert, este nevoie să o lași la înmuiat. Acest procedeu permite boabelor uscate să absoarbă apa, care va dizolva amidonul care provoacă disconfort intestinal. În timp ce fasolea se înmoaie, dimensiunea ei se dublează, ba chiar se poate și tripla.
Specialiștii recomandă să înmuiați fasolea în apă fierbine pentru că, astfel, timpul de gătire va fi redus. De asemenea, această metodă ajută la dizolvarea unora dintre substanțele care se regăsesc în fasole și care produc gaze. Se adaugă 10 căni de apă pentru fiecare kilogram de fasole uscată. Se încălzește până la fierbere ți se lasă la fiert 2-3 minute. Se ia de pe foc, se acoperă și apoi se lasă până la 4 ore.
De ce se aruncă apa de la fasole
După ce fasolea a fost lăsată la înmuiat, apa respectivă conține elemente care inițial au fost eliminate prin înmuiere. Acesta este motivul pentru care fasolea se clătește în mai multe ape înainte de a fi gătită.
Cum se fierbe fasolea
Pune fasolea într-o oală mare, acoper-o cu apă proaspătă și las-o să fiarbă. Dați focul la mic, acoperiți oala și lăsați pe foc până când fasolea este fragedă. Fasolea ar trebui să fie gata între 45 de minute și 2 ore, în funcție de soi. Condimentele în mâncarea de fasole pot fi adăugate oricând, dar se recomandă să le puneți când preparatul este aproape gata, pentru a reduce pierderea aromei. Alimentele acide, cum ar fi sucul de lămâie, oțetul, roșiile sau vinul trebuie adăugate după ce fasolea este gătită.
Când se pune bicarbonat la fasole
Dacă își place să mănânci fasole, însă urăști faptul că te simți balonat după ce o consumi, trebuie să știi că, bicarbonatul adăugat în mâncare îți va rezolva problema. Potrivit unui studiu, adăugarea unui pic de bicarbonat de sodiu în apă, în timp ce înmuiați fasolea uscată, scade cantitatea de oligozaharide care produc gaze.
De asemenea, adăugarea unei lingurițe per cană de fasole uscată de bicarbonat de sodiu în apa de înmuiere sau atunci când este pusă pe foc, poate ajuta fasolea să se gătească mai repede.
Cat fierbe fasolea la oala sub presiune
Oala sub presiune este o variantă excelentă pentru prepararea rapidă a fasolei, pentru că reduce semnificativ timpul de gătire. Fasolea gătită într-o oală sub presiune va fi gata în aproximativ o treime din timpul necesar în care s-ar găti pe aragaz.
În aproximativ 22-30 de minute, fasolea ar trebui să fie gata, evident, în funcție de soi. Iată câteva recomandări de care poți ține cont atunci când gătești fasole uscată sub presiune:
- Nu umple niciodată oala sub presiune mai mult de jumătate.
- Oala sub presiune trebuie să conțină minimum ½ cană de lichid.
- Adăugă între 1 și 4 linguri de ulei vegetal și 1 lingură de sare la un kilogram de fasole în timpul înmuiării sau gătitului. Testele au arătat că atunci când se adaugă ulei și sare, fasolea uscată își păstrează intactă forma.
- Lasă presiunea să scadă de la sine.
Citește și: Rețeta de ciorbă de fasole cu afumătură a Mirelei Vaida. Cel mai delicios preparat tradițional