Dulceață de coacăze negre, rețete pentru toate gusturile
Publicat pe 29.07.2021 la 14:24 Actualizat pe 29.07.2021 la 14:24
În general, gustările dulci preparate în casă sunt unele dintre cele mai delicioase, dar bineînțeles și cele mai sănătoase. Duceața de coacăze negre poate fi realizată sub instrucțiunile mai multor rețete, așa că iată care sunt ingredientele necesare pentru a prepara duceață de coacăze tradițională, dar și dulceață de coacăze negre fără fierbere.
- Rețete pentru preparea dulceței de coacăze negre
- Ingredientee necesare pentru duleața de coacăze negre
Rețetă tradițională de dulceață de coacăze negre
Ingrediente
- 2 kg de coacăze negre
- 1,5 kg de zahăr
Mod de preparare
Pentru început coacăzele se vor curăța de frunze și de crenguțe, apoi se spală pe cât de bine posibil și se pun într-o strecurătoare. După aceea, se adaugă fructuele bine spălate într-o cratiță de inox împreună cu zahărul și se lasă trei ore. La acest rezultat se adaugă 100 ml de apă pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Oana se pune pe foc mic sau mediu, apoi se amestecă treptat cu atenție. Se verifică cu un termometru temperatura dulceții care trebuie să ajungă la 105 grade Celsius și atunci când a fost atinsă această temperatura se oprește fierberea. Tot produsul se adaugă apoi în borcane și se închid cu capace ermetice.
Dulceață de coacăze negre, rețetă fără zahăr
Ingrediente
Pentru prepararea gemului de coacăze negre fără zahăr este necesară doar o cantitate de 1,5 kilograme de coacăze, astfel că pregătirea acestuia se realizează doar prin fierberea fructelor.
Mod de preparare
Pentru început se vor pregăti coacăzele negre care trebuie spălate bine și apoi apa din ele va trebui scursă. Pentru dulceață coacăzele trebuie adăugate într-o cratiță. Vasul se va pune pe un disc de metal pentru fierbere, astfel că acesta contribuie la distribuirea uniformă a căldurii. În primele 45 de minute de fierbere coacăzele își vor lăsa zeamă, însă se amestecă ocazional în oală. După o oră și jumătatea produs va fi gata de pus în borcane.
Dulceață de coacăze negre fără fierbere
Ingrediente
-1 kg de coacăze negre
-1,5 kg zahăr
Mod de preparare
Coacăzele se vor spăla și curăța de codite, se vor lăsa la scurs, apoi se vor întinde pe un prosop si se lasă la ”zvântat”. Într-un castron de plastic sau chiar de sticlă se vor zdrobi coacăzele cu o cantitate mică de zahăr cu ajutorul unui zdrobitor. Ulterior se va adăugat și cealaltă cantitate de zahăr și se va zdrobi până când bobițele se vor transforma într-o pastă. După ce se amestecă bine, castronul se va acoperi cu un prosop.
Rezultatul se va lăsa timp de 2-3 zile și din când în când se va amesteca în castron, în jur de 4-5 ori pe zi, astfel că zahărul se va topi. Abia în a 3-a zi borcanele care au fost sterilizate înainte vor putea fi umplute, lăsând astfel un deget spațiu pentru a acoperi restul cu zahăr.
Trucuri pentru cea mai gustoasă dulceață de coacăze negre
Există numeroase trucuri pentru prepararea unei rețete gustoase de dulceață de coacăze negre, astfel că unul dintre acestea este adăugarea a două pliculețe de zahăr pe lângă zahărul normal pentru un plus de gust.
De asemenea, dacă sunteți niște iubitori ai produselor extrem de dulci, se poate adăuga chiar și vanilie sau mai ales un baton de vanilie pentru a îndulci și mai tare dulceața.
Ce beneficii are dulceața de coacăze negre
Dulceața de coacăze negre are extrem de multe benegicii, astfel că aceasta este foarte potrivită pentru organismul uman. În acest sens, produsul este bun pentru stimularea sistemului imuniar, fiind foarte bogat în vitamine și minerale. De asemenea, este un puternic antiinflamator, menține sănătatea inimii și a ochilor.
Citește și: Cum se face dulceața de cireșe amare. 3 rețete simple și câteva trucuri utile