Idei de rețete cu cartofi dulci. De ce sunt mai sănătoși decât cartofii obișnuiți
Publicat pe 20.05.2021 la 14:07 Actualizat pe 20.05.2021 la 14:07
Pentru iubitorii de cartofi dulci rețetele sunt nenumărate, iar beneficiile acestuia conving pe oricine să renunțe la cartofii normali. Se prepară repede, sunt extrem de delicioși, dar mai ales foarte sănătoși.
- De ce să alegi cartofi dulci în locul celor obișnuiți
- Rețete cu cartofi dulci
Care e diferența între cartofi și cartofi dulci
Cartofii sunt printre cele mai consumate alimente din lume, însă diferențele dintre cei dulci și cei obișnuiți sunt semnificative. Astfel, cartofii dulci sunt mai potriviți în diete deoarece conțin mai puține calorii, sunt mai bogați în proteine și conțin niveluri mai înalte de vitamina B6, vitamina C și D.
Câte calorii au cartofii dulci
Cartofii dulci conțin un număr mai scăzut de calorii spre deosebire de cei obișnuiți. Astfel, în timp ce 100 de grame de piure de cartofi obișnuiți au 116 calorii, aceeași porție de piure conține doar 87 de calorii.
Retete simple cu cartofi dulci
Cartofi dulci la cuptor cu brânză
Ingrediente
2 cartofi dulci
4 linguri ulei de masline
sare, cimbru uscat
boia de ardei
4 linguri bune de telemea sarata
paprika
3 linguri de smantana acra
Mod de preparare
Curățați și spălați cartofii, ca mai apoi să îi tăiați în bucăți. Puneți pe o tavă o foaie de copt și puneți cartofii tăiați, peste care adăugați sare, piper, cimbru uscat, paprika, dar și ulei de măsline. Lăsați la copt timp de 30-40 de minute. După ce s-au rumenit, puneți cartofii pe o farfurie și presărați imediat brânza sărată cu smântâna acră.
Cartofi dulci la tigaie
Ingrediente
4 cartofi dulci și mari, decojiți și tăiați în fell
• 2 lingurițe de coajă de lămâie proaspăt rasă
• 1/3 cană de ulei de măsline
• 1/3 cană de coriandru tăiat subțire
• 1 cățel mic de usturoi
• sare și piper pentru gust
Mod de preparare
Încălziți bine tigaia, iar apoi curățați și spălați bine cartofii pe care îi veți tăia pai. Într-un blender amestecați o jumătate de coriandru cu usturoi și acest amestec îl turnați în punga cu uleiul de măsline, la care se adaugă apoi cartofii dulci. Atunci când cartofii sunt complet acoperiți se pun în tigaia fierbinte și se prăjesc 3-4 minute pe fiecare parte.
Cartofi dulci la cuptor cu pui
Ingrediente
4 pulpe de pui (dezosate, fara piele)
2 cartofi dulci mari (aprox. 500 gr)
putin ulei pentru uns pulpele si cartofii
sare, piper negru, turmeric
Mod de preparare
Se taie pulpele de pui în bucățele mici peste care se adaugă sare, piper negru și turmeric, iar mai apoi se adaugă puțin ulei. Cartofii se curăță și se taie rondele și se condimentează precum puiul. Se pun cartofii într-o tavă pentru cuptor și deasupra se adaugă ți bucățile de pui. Se lasă la copt timp de 45 de minute la 200 de grade.
Citește și REȚETE pentru desert: Plăcintă cu cartofi dulci, un deliciu ieftin și ușor de preparat