Ingredientul care nu trebuie să lipsească când faci slănină afumată. Unii îl uită, chiar dacă e foarte ieftin
Publicat pe 01.12.2022 la 11:07 Actualizat pe 01.12.2022 la 11:07
Slănina afumată este un preparat care nu trebuie să lipsească de pe platorurile reci ale româniilor în zilele de sărbătoare, mai ales iarna. Deși pare a fi un preparat care nu are nevoie de un proces complex de preparare, realitatea este că, pentru un rezultat delicios, sunt necesare ingredientele potrivite și respectarea unor etape importante.
- Ingredientul important pentru slănină afumată ca la țară
- Ce nu trebuie să lipsească
De Ziua Națională orice român vrea să aibă pe masă preparate tradiționale, iar slănina afumată este cu siguranță unul dintre ele. O poți prepara și tu, pentru a fi sigur de calitatea ei, dar nu trebuie să uiți să folosești un ingredient cheie pentru a-i da aroma pentru care este atât de cunoscută.
Ce ingrediente nu trebuie să lipsească de la slănina afumată
Slănină afumată este un produs tradițional care se face diferit în funcție de zonă, dar bucătarii adevărați știu că indiferent de modul de prepararea ales, un ingredient anume nu trebuie să lipsească niciodată.
Acest ingredient special despre care vă vorbim este dafinul, mai exact foile de dafin. Chiar și 2-3 foi de dafin dau o aromă puternică slăninei, alături de piperul măcinat, boabele de muștar și cățeii de usturoi.
Ingrediente slănină afumată
- 1,6 kg de sare grunjoasă neiodată (pentru murături)
- 100 g usturoi
- 30 g piper proaspăt măcinat
- 30 g boabe de muștar
- 2-3 foi de dafin
- se pot adăuga, opțional, și boabe de coriandru zdrobite, măghiran uscat, piper alb, chimen măcinat
Mod de preparare
Aveți nevoie de un butoi sau un recipient mai mare, care să fie spălat și dezinfectat. Prima dată curățați usturoiul proaspăt și puneți într-un vas mai mare sarea, piperul măcinat proaspăt, boabele de muștar zdrobite în mojar și frunzele de dafin tocate mărunt. Apoi, amestecați bine toate ingredientele și freacați bine fiecare bucată de slănină cu mixul format.
Slănina astfel preparată se lasă la rece pe o scândură și preț de cel puțin 6 săptămâni, timp în care trebuie să aveți grijă de ea, până își ia gust de la toate condimentele. La final, puneți bucățile într-un recipient cu apă rece și lăsați totul la înmuiat timp de cel puțin 10 ore. După ce a fst scos din apă și mai stă încă 4 zile la afumat, slănina este gata să fie savurată.
Citește și: Câtă sare trebuie pusă la sarmale. Așa le vei da un gust delicios