Ingredientul secret pentru cel mai pufos cozonac. Trucul folosit de bunici
Publicat pe 03.12.2022 la 11:06 Actualizat pe 03.12.2022 la 11:06
Cozonacul nu lipsește niciodată de pe mesele românilor în zilele de sărbătoare. Ce ingredient secret trebuie să folosești pentru ca acesta să fie mai pufos și delicios. Trucul folosit de bunici, în trecut.
- Ingredient secret pentru cel mai bun cozonac
- Ce truc foloseau bunicile
Cu toții știm că nu orcine poate face un cozonac, mai ales pufos și delicios. Iată ce ingredient secret trebuie să folosești. Mare atenție la modul de preparare dacă vrei să îți iasă din prima.
Ingredientul secret pentru cel mai pufos cozonac
Ingredientul secret pentru cel mai pufos și delicios cozonac este untura. Renunță la ulei, iar apoi te poți bucura de un preparat exact ca în perioada copilăriei. Bunicile așa procedau înainte.
Ingrediente pentru aluat
- coajă rasă de la o lămâie
- coajp rasp de la o portocală
- o fiola esență de vanilie
- 100 grame stafide
- o fiola esență de rom
- 4 galbenușuri
- 1/2 litru de lapte
- un kg de făină
- 300 grame zahăr
- 75 grame drojdie proaspată
- 100 ml ulei
- o linguriță sare
Ingrediente pentru cremă
- zahăr pudră
- 50g stafide tocate
- coajă de la o portocală
- două plicuri zahăr vanilat
- 150g nuci tocate mărunt
- 8 linguri cacao
Modul de preparare
Pentru început, cernem făina cu sarea. Lăsăm stafidele în esența de rom. Punem laptele într-o oală, pe foc, alături de zahăr și amestecăm bine. Într-un castron punem drojdia și o sfărâmăm cu mâinile.
Punem peste drojdie o lingură de zahăr și opt linguri de lapte, iar după ce s-a dizolvat punem făină. Se lasă la odihnit pentru câteva minute. Batem bine gălbenușurile cu ajutorul unui mixer. Adăugăm peste coaja de portocală și de lămâie alături de estența de vanilie.
Este foarte important ca laptele să fie cald pentru acest pas. Pune-l treptat peste făină, adaugă maiaua, după care te poți apuca de frământat aluatul. Punem mixul de ouă și coaja de ela portocală peste compoziție și continuăm să frământăm.
Adăugăm la final stafidele și uleiul cald, după care frământăm din nou. Poți să înlocuiești uleiul cu untura. Pune aluatul într-un vas mare și acoperă-l cu un prosop. Se ține la căldură până crește.
Punem într-un castron și amestecăm nucile, zahăr pudră, stafidele, cacao, zahăr vanilat și coaja de portocale. Împărțim aluatul în două. Întindem o foaie de cozonac și ungem peste compoziția cu nucă. Rulăm și facem la fel cu a doua parte de aluat.
Așează rulourile unul peste altul și răscucește-le apoi. Pune cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, înțeapă-i cu o scobitoare. Se lasă la 180 de grade, pentru 45 de minute. La sfârșit este recomandat să îi ungi cu gălbenuș și să presari zahăr pudră deasupra.
Citește și: Ingredientul secret pentru cel mai bun pește. Rețeta bucătarilor pricepuți