Ingredientul secret pentru savarine ca la cofetărie. Ce trebuie să adaugi în compoziția rețetei
Publicat pe 10.07.2023 la 20:50 Actualizat pe 10.07.2023 la 20:50
Savarinele sunt unele dintre cele mai adorate prăjituri din toată lumea. Foarte mulți sunt cei care optează pentru cumpărarea acestei prăjituri direct din cofetărie. Însă, acestea pot fi preparate și acasă, însă puțini știu cât de ușor este să le prepare acasă. Bucătarii profesioniști au dezvăluit rețeta secretă dar și modul în care putem obține un aluat pufos.
- Ingredientul secret pentru savarine ca la cofetărie
- Ce trebuie să adaugi în compoziția rețetei, de fapt
Savarina este o prăjitură de origine franceză, creată în 1845 de frații Julien, cofetari parizieni în timpul celui de-al Doilea Imperiu. Numele vine în onoarea celebrului gastronom și scriitor Brillat-Savarin.
Această prăjitură se prepară din aluat moale și pufos, turnată în formă de coroniță și înmuiată într-un sirop de kirsch sau rom.
Ingredientul secret pentru savarine ca la cofetărie
Chiar dacă este cât se poate de delicioasă, ei bine nu este tocmai ușor de gătit. Extrem de multe bucătărese întâmpină dificultăți în realizarea savarinei. Cel mai des, aluatul le dă bătăi de cap gospodinelor.
Ingrediente
-250 g făină;
-2 ouă;
-50 g zahăr;
-un praf de sare;
-3, 5 g drojdie uscată;
-150 ml lapte cald;
-ulei sau unt moale maximum 30 ml;
Decor
-1 l smântână pentru frișca (32% grăsime);
-100 g zahăr pudră;
-vanilie;
-dulceață de trandafiri, căpșune, zmeură, fructe proaspete sau jeleu.
Sirop
-400 ml apă;
-150 g zahăr;
-rom;
-coaja de portocală rasă;
-biluțe de ciocolată.
Mod de preparare
Ei bine, pentru prepararea acestei rețete de savarină îți trebuie ingredientele menționate mai sus și un pic de răbdare. Ca prim pas trebuie să dizolvi zahărul în laptele călduț, iar după ce aceea poți adăuga oulăle bătute, uleiul și sarea. Apoi, se încorporează făina și drojdia și amestecă totul până când se omogenizează.
Separat, se ung și formele de savarină cu unt sau ulei. Apoi, însă, când aluatul este gata, umple formele cu trei sferturi de aluat și lasă-le la dospit jumătate de oră.
Imediat după ce aluatul a crescut, le poți pune la cuptor până când acestea se rumenesc. Totodată, cât timp aluatul se răcește, te poți ocupa de sirop, iar tot ceea ce trebuie să faci este să pui la fiert apa cu zahărul. Ei bine, în momentul în care acestea dau în clocot, poți lua recipientul de pe foc, iar pentru un plus de savoare, poți adăuga o esență de rom.
Nu în final, după ce siropul este gata poți începe montarea prăjiturii. Se întorc savarinele cu susul în jos și fă-le un capac mic. În interiorul acestora se însiropează cu siropul obținut s tot acum poți face și frișca și poți umple savarinele cu frișcă.
CITEȘTE ȘI: Rețeta de savarine ca la bunica acasă. Cel mai bun și rapid desert al copilăriei