La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul pentru un preparat ca la carte
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 09.02.2023 la 11:41
Actualizat pe 09.02.2023 la 11:41
Atunci când pregătim o plăcintă cu mere, inevitabil ne gândim la copilărie și la deserturile pe care ni le făceau bunicile noastre. Acest desert este unul aromat, natural și cu multe mere delicioase, perfect pentru orice ocazie. Care e secretul unui preparat ca la carte.
- Temperatura la care se coace plăcinta cu mere
- Secretul pentru un preparat ca la carte
Plăcinta cu mere este un desert tradițional care are și beneficii pentru sănătate. Acest preparat conține vitamine, minerale, lipide și aminoacizi și furnizează organismului carbohidrați utilizați pentru un plus de energie. De asemenea, are un conținut redus de grăsimi saturate și se situează în topul deserturilor care nu prea îngrașă.
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere
Pentru a obține un preparat ca la carte, trebuie să țineți cont de temperatura la care o puneți la cuptor. Plăcinta cu mere se pune la cuptorul preîncălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius, iar timpul de coacere poate să varieze între 30 și 35 de minute sau până când veți observa că plăcinta este rumenită uniform.
Rețetă plăcintă cu mere clasică
Ingrediente pentru aluat:
500 de grame de faina;
200 de grame de unt (un pachet intreg);
2 oua;
150-200 de grame de zahar;
150-200 de grame de smantana;
un plic de zahar vanilat;
un plic de praf de copt;
un varf de lingurita de sare.
Ingrediente pentru umplutura:
⦁ 1,5-2 kilograme de mere dulci si acrisoare;
⦁ 50 de grame de zahar;
⦁ 50 de grame de unt;
⦁ o lingura de scortisoara.
Mod de preparare:
Amestecă untul rece, tăiat cubulețe, cu zahărul, de preferat cu mâinile, până obții o compozitie cu textura nisipoasă;
Adaugă zaharul vanilat, smantana si ouale si amesteca-le pana cand se omogenizeaza. Intr-un alt vas pune ingredientele uscate: faina, praful de copt si sarea;
Amestecă apoi cu o lingura de lemn ingredientele umede (compozitia cremoasa) cu cele uscate pana ce aluatul se intareste si poate fi framantat;
Când este gata, imparte-l in doua si intinde cu facaletul fiecare jumatate, pe masa pe care ai presarat putina faina (ca sa previi lipirea aluatului);
La final, ar trebui să obtii doua foi subtiri de placinta, pe care sa le decupezi dupa forma tavii in care se coace desertul. O alternativa mult mai simpla, la care poti recurge cand nu ai mult timp la dispozitie, este sa cumperi din comert foi de placinta gata facute;
Pentru umplutură, inainte de toate, trebuie sa cureti merele de coaja si sa le scoti samburii. Poti alege sa le tai cubulete sau sa le dai prin razatoare, daca vrei ca umplutura sa fie cat mai moale;
Înainte de a le pune la copt, amesteca-le cu zaharul si scortisoara si caleste-le intr-o tigaie in care ai pus putin unt, la foc mediu, pentru cateva minute. Se vor carameliza si vor avea un gust delicios;
La final, pune prima foaie de placinta in tava (pe care o poti unge in prealabil cu putin ulei sau unt), adauga merele, iar apoi ultima foaie;
Pune plăcinta la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 35-40 de minute. Pentru a verifica daca s-a copt blatul si daca s-au fragezit merele, poti face testul cu scobitoarea.
Citește și: Cum prepari cea mai delicioasă plăcintă cu mere. Ingredientul de care bunicile nu uitau niciodată