Lasagna cu spanac. 5 rețete simple, pe gustul tuturor
Publicat pe 28.10.2021 la 20:17 Actualizat pe 28.10.2021 la 20:17
Lasagna este unul dintre cele mai vechi preparate italiene. Preparatul este foarte apreciat de persoane din întreaga lume și a devenit foarte cunoscut și la noi în România, astfel că noi ne-am gândit să îți prezentăm câteva rețete de lasagna cu spanac, pe care le poți pregăti în orice moment al zilei.
- Rețete de lasagna cu spanac
- Ce este lasagna
Lasagna este un preparat foarte apreciat de iubitorii de paste. De asmenea, spanacul este foarte consumat și recomandat de medici în dieta noastră, astfel că noi ne-am gândit să îți prezentăm câteva rețete de lasagna cu spanac pe care le poți pregăti în orice moment al zilei.
Rețetă de lasagna cu spanac și brânză mozzarella
Ingrediente
1 cutie cu foi de lasagna
125 g mozzarella
500 g spanac
1 ceapă
50 g unt
rosii cherry
500 ml lapte
50 g faina
2 oua
75 g unt
150 g branza Gruyere sau cascaval
sare
piper alb
nucsoară
Mod de preparare
Se taie ceapa mărunt şi se căleşte în unt. Apoi se adaugă spanacul opărit separat şi scurs și se presară un praf de sare, iar ulterior se lasă să se înăbuşe puţin. Separat, se topeşte untul. Se presară făina şi se amestecă. După 1-2 minute, se toarnă laptele încălzit şi se bate până ce se obține un sos omogen.
Apoi se adaugă 1/4 linguriţă cu nucşoară și se potriveşte gustul de sare şi piper. Când sosul alb s-a răcorit, se încorporează ouăle bătute şi brânza rasă. La montare se pune un strat de foi de lasagna în tava unsă cu unt, se întinde câteva linguri cu sos alb, apoi spanac şi felii de roşie.Se repetă acest proces până ce se termină foile şi umplutura. Se presară mozzarella şi se lasă la cuptor, la foc moderat, aproximativ 45-50 de minute.
Lasagna cu spanac și ricotta
Ingrediente
800 g spanac proaspăt curăţatl
10-12 foi lasagna
2 cepe medii
4 căţei mari de usturoi
1 lingură unt
3 linguri ulei de măsline
500 g ricotta
200 g cașcaval
1-2 linguriţă nucșoară
Mod de preparare
Încingi uleiul de măsline într-o tigaie, pui ceapa și usturoiul tocate mărunt și lași pe foc mic până ceapa se înmoaie. Adaugi spanacul curăţat și opărit și amesteci. Dai să se răcească, după care pui compoziţia peste ricotta, adaugi nucșoara, sare, după gust, și amesteci. Fierbi foile de lasagna în apă clocotită cu sare pentru 2 minute, după care le scoţi și le așezi una lângă alta pe un prosop. La fiert trebuie să ai grijă să nu se lipească între ele.
Ungi cu unt un vas de ceramică de și așezi pe fund foi de lasagna, pui câteva linguri de compoziţie și întinzi. Presari puţin cașcaval ras, așezi alte foi și continui așa până termini ingredientele. Trebuie să ai 4 straturi foi, 3 cremă cu spanac și 3 de cașcaval. Deasupra trebuie să ai foi. Presari deasupra cașcaval și introduci forma în cuptorul încins la 180˚C până se rumenește ușor deasupra, circa 30 de minute.
Lasagna vegetariană cu spanac și ciuperci
Ingrediente
9 foi de lasagna
430 g branză de vaci
300 g spanac congelat
300 g mozzarella rasă
80 g parmezan ras
1-2 legatură pătrunjel
50 g unt
2 caței usturoi
400 g ciuperci champignon
1 ceapă
2 linguri făină
700 ml lapte la temperatura camerei
1 lingurită busuioc uscat
1 lingurită oregano
Sare
Piper
Mod de preparare
Preîncalzește cuptorul si topește untul într-o tigaie înaltă. Adaugă usturoiul, ciupercile si ceapa în tigaie, toate tăiate mărunt.
Dupa 3-4 minute, adaugă și făina și amestecă până ce sosul devine ușor maroniu, apoi adaugă treptat laptele. Amestecă până când se ingroașă compoziția, apoi adaugă condimentele si dă sosul deoparte. Fierbe foile de lasagna conform instructiunilor de pe ambalaj si scurge-le.
Pune un strat de sos de ciuperci pe fundul unei tăvi termorezistente, urmate de 3 foi de lasagna puse una langa cealalta. Completează cu jumătate din cantitatea de brânză, apoi cu jumatate din cantitatea de spanac, un strat de sos de ciuperci, o treime din cantitatea de mozzarella si o treime din cea de parmezan. Pune din nou foile de lasagna si continuă în aceeasi ordine, punand brânza rămasă, spanacul, sosul de ciuperci, aceeasi cantitate de mozzarella, aceeasi cantitate de parmezan. Deasupra intregii compozitii asează ultimele 3 foi de lasagna rămase si pune deasupra sosul de ciuperci si restul de branzeturi rase ramase.
Pune compozitia la cuptor pentru 40-45 minute, apoi lasă lasagna la foc mai iute pentru 5 minute.
Lasagna cu spanac și somon
Ingrediente
12 foi lasagna
1 ceapa
1 catel usturoi
2 lg ulei
1 conserva rosii (400 g)
sare
piper
200 g spanac
300 g ricotta
nucsoara
300 g somon
50 g cascaval
25 g unt
25 g faina
300 ml lapte
50 g casacaval
150 g mozzarella
Mod de preparare
Se călește ceapa tocată mărunt cu usturoiul. Se adaugă roșiile tocate cu sos, sare si piper. Se dau în clocot si se ia cratita de pe foc. Pastele se fierb în apă cu sare, una cate una, pentru a nu se lipi.
Spanacul se opăreste în apă clocotită cu sare si apoi se trece în apă rece, pentru a-si pastra culoarea. Se toacă mărunt și se amestecă cu ricotta, sare, piper, nucsoara.Somonul se prăjeste în ulei sau se fierbe în putină apă, cu sare si piper.
Pentru sos, se topeste untul, se pune făina si treptat laptele, amestecând tot timpul până se ingroașă. Se adaugă nucsoara, 50 g de cascaval și se amestecă până se topeste. Se foloseste o tava de 32 x 20 cm, se pune toata compozitia de rosii, se asaza peste ele, primele 3 foi de lasagna.
Deasupra se pune din amestecul de spanacul cu ricotta, alte foi de lasagna, apoi somonul taiat in bucatele si 50 g cascaval ras si ultimele 3 foi. Se acoperă cu restul de spanac cu ricotta, sosul de branza si se coace 20 minute. Se acopera cu felii de mozzarella si se mai coace 20 minute sau până este gata.
Rețetă de lasagna cu spanac și carne tocată
Ingrediente
1 morocov
1 ceapa medie
1 lingura unt
500 g carne tocata de vita
150 ml vin rosu
1 cutie rosii (370 g)
150 ml supa
2 linguri patrunjel tocat
1 foaie de dafin
sare
piper
500 g spanac
2 catei de usturoi
1 lingura ulei de masline
150 g smantana
nucsoara rasa
10 foi de lasagna
125 g mozzarella
Mod de preparare
Căliţi în unt morcovii şi ceapa tăiate cubuleţe. Prăjiţi aici şi carnea tocată. Adăugaţi vinul, roşiile, supa, pătrunjelul şi foaia de dafin, acoperiţi cu un capac şi fierbeţi 30 min. îndepărtaţi foaia de dafin şi condimentaţi.
Opăriţi spanacul, turnaţi apă rece peste el, scurgeţi-l şi tocaţi-l. Căliţi în uleiul de măsline usturoiul tocat, adăugaţi spanacul, smântână, sarea, piperul şi nucşoara.
Aşezaţi pe rând sosul de carne tocată, foile de lasagna şi spanacul, finalizaţi cu sosul şi cu rondelele de mozarella şi daţi 30 de minute la cuptor.
Ce este Lasagna
Lasagna este unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare italiene. Numele său este derivat direct din cuvântul grecesc „laganon”, un tip de lipie care era tăiată fâșii și adăugată în feluri de mâncare asemănătoare cu tocanele.
Citește și: Patru idei de rețete pentru un prânz in familie. Ce poți să gătești pentru a lua masa alături de cei dragi