Mâncare de lobodă. Patru rețete de post simple și gustoase
Publicat pe 02.03.2022 la 17:52 Actualizat pe 02.03.2022 la 17:52
Încă din moși strămoși, loboda este o plantă foarte apreciată cu numeroase proprietăți terapeutice. Este un aliment extrem de sănătos, astfel că există numeroase rețete cu lobodă, foarte îndrăgite pe plaiurile mioritice. Noi îți prezentam patru dintre ele, care se prepară cu aceeași materie primă, însă gustul este cu totul diferit.
- Mâncare de lobodă, simplă și gustoasă!
- Vezi cele mai ușoare rețete
Loboda este o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătatea corpului omonesc, astfel că românii nu ezită și de fiecare dată când vine perioada în care se găsește, o culeg sau o cumpără de la piață și pregătesc nenumărate preparate cu ea.
Mâncare de lobodă cu usturoi
Ingrediente:
- 2 legături de lobodă
- 2 căței de usturoi
- sare, piper, ulei
Mod de preparare:
Într-un vas mai mare, se pune apă la fiert, aproximativ 2 centmetri. Când apa clocotește adăugați loboda, puneți un capac și lăsați totul la foc mediu 2-3 minute. Între timp, într-o crăticioară se pun 2 lingui de ulei, care se lasă la încins și adăugați usturoiul tăiat mărunt.
Amesecați timp de un minut cât să se aromatizeze uleiul. Peste usturoiul astfel pregătit adăugați loboda din celălalt vas, scursă în prealabil. Puneți sare și piper, după gust, iar apoi mâncarea de lobodă cu usturoi poate fi servită. Poftă bună!
Mâncare de lobodă cu orez
Ingrediente:
- 150 gr orez
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 fir ceapa verde
- 1 legătură pătrunjel
- 1 legătură lobodă verde
- 50 gr unt
- ulei, sare, piper
Mod de preparare:
În primul rând, ne ocupăm de legume, astfel curăţăm şi tocăm mărunt ceapa. Morcovul se dă pe răzătoarea mică, fie la rbotul de bucătărie. Între timp, încingem o lingură de ulei într-o tigaie şi călim ceapa şi morcovul ras.
Dăm un praf de sare şi unul de piper măcinat, iar când ceapa devine transparentă se pune orezul spălat în prealabil în apă rece. Se amestecă pentru ca uleiul să învelească orezul şi ținem la călit 2 minute. Adăugăm apă și continuăm până ce orezul devine pufos. Vom folosi o cantitate triplă de apă sau supă de pui raportată la cantitatea de orez.
După ce orezul a absorbit aproape toată supa, oprim focul, apoi adăugăm imediat untul, ceapa verde şi pătrunjelul, mărunţite, amestecăm şi punem un capac pe tigaie. Lăsăm 5 minute tigaia acoperită, ca orezul să absoarbă toată apa, iar între timp spălăm frunzele de lobodă şi înlăturăm tulpinile de care sunt prinse.
Ridicăm capacul la tigaie şi adăugăm frunzele de lobodă, amestecăm uşor ca acestea să fie încorporate în pilaful încă fierbinte. Punem capacul din nou şi mai lăsăm alte 5 minute să se rotunjescă gustul pilafului. Poftă bună!
Mâncare de lobodă și ștevie
Ingrediente:
- 3-4 legături ștevie
- 3 legături lobodă
- 1 legătură ceapă verde
- 1 legătură usturoi verde
- 1 legătură pătrunjel
- 1 cutie roșii decojite
- ulei de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare:
Ceapa și usturoiul se taie mărunt și se călesc în 2-3 linguri de ulei de măsline. Se adaugă roșiile decojite, întregi sau pasate, după preferință și se fierb împreună aproximativ 10-15 minute.
Separat, se opărește ștevia, apoi se adaugă în sosul de roșii. Se opărește și loboda și se adaugă și ea alături de celelalte legume. Se mai lasă la foc mic pentru încă 5-10 minute, până mai scade zeama, apoi se pune sare și piper, după gust. La final, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și se oprește focul. Acum, mâncarea de lobodă cu ștevie poate fi servită! Poftă bună!
Mâncare de lobodă scăzută
Ingrediente:
- aprox. 1 kg de frunze de lobodă
- o ceapă
- 2 linguri de făină
- ulei
- 200 g smântână
- 20 g unt
- mărar
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se spală frunzele una câte una şi, dacă au codiţe, se rup, apoi se pun apoi la opărit în apă cu sare şi se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute. Se strecoară şi se toacă mărunt frunzele, lăsând puţină apă separat, ia în altă oală se pune ceapa la călit în ulei, şi, după ce devine sticloasă, se adaugă două linguri de făină, amestecându-se rapid.
Se pune apoi apa rămasă de pe lobodă, loboda tocată şi se mai lasă puţin la fiert, cam 10 minute. Între timp, într-un bol se pune untul şi se bate cu smântână, sare şi piper, după gust. Compoziţia se toarnă în oală, amestecând încontinuu, apoi se mai lasă să fiarbă 5 minute, adăugându-se mărarul tocat, sarea şi piperul dacă mai trebuie. Poftă bună!
Care e diferența între loboda albă și cea roșie
Loboda este o plantă care conține multe vitamine și săruri minerale și este folosită în rețete precum ciorbe, salate și plăcinte. Indiferent că vorbim de loboda albă sau cea roșie, proprietățile sunt aproximatv aceleași, gustul fiind ușor diferit.
Conform studiilor, loboda conţine vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, carotenoizi, proteine, zinc, seleniu, triptofan şi fibre alimentare, toate acestea fiind benefice sănătăţii. Totuși, la fel ca şi spanacul, loboda conţine și foarte mult acid oxalic. De asemenea, ajută la întărirea vaselor de sânge şi împiedică formarea cheagurilor, fiind un aliment cu adevărat benefic organsmului uman.
CITEȘTE ȘI: Trebuie să ştii asta! Ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi LOBODĂ