Trei rețete din resturi de cozonac. Ce să faci cu bucățile rămase de la Sărbatori
Publicat pe 25.04.2022 la 18:21 Actualizat pe 25.04.2022 la 18:27
Preparatele tradiționale pentru masa de Paște au fost savurate în această perioadă, iar gospodinele au pregătit diferite bunătăți culinare. Cu siguranță, mâncarea pentru masa de Paște a fost destul de multă, iar dacă nu știi ce să faci cu bucățile rămase, noi îți prezentăm câteva rețete simple din resturile de cozonac. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru prepararea bunătăților tradiționale!
- Rețete din resturi de cozonac
- Iată ce să faci cu bucățile rămase de la Sărbători!
Pentru Sărbătorile Pascale, gospodinele au pregătit mâncăruri delicioase, dar și numeroase. Cu siguranță ți-au mai rămas diferite preparate tradiționale și ar fi păcat să le arunci, mai ales pentru toată munca depusă în această perioadă. Dacă îți dorești să folosești bucățile rămase pentru masa de Paște, noi îți prezentăm câteva rețete simple, care cu siguranță vor fi pe placul tuturor. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru pregătirea numeroaselor deserturi!
Prăjitura din resturi de cozonac
Ingrediente:
- cozonac
- dulceață de caise ori de gutui
- 2 plicuri de budincă cu gusturi diferite
- 1 litru de lapte
- 10 linguri de zahăr
- 2 plicuri de glazură cu gust de lămâie sau de ciocolată
- 6 linguri de zahăr
- 1 fiolă de esență de rom
- 6 linguri de zahăr
- 350 ml apă
Mod de preparare:
Pentru însiropat pregătim siropul din șase linguri de zahăr pe care îl caramelizam și îl stingem cu 250 mililitri de ap. Lăsăm să dea în clocot până când tot zahărul se topește și adăugăm fiola de esență de rom.
Lăsăm siropul la răcit, iar apoi pregătim budinca împreună cu cinci linguri de zahăr și amestecăm bine, iar apoi punem treptat 500 ml de lapte rece și o fierbem până când se îngroașă. La fel facem și cu budinca cealaltă.
Luăm o formă de tort detașabilă și o tapetăm cu folie de împachetat, adăugăm un rând de cozonacul feliat și uns deasupra cu dulceață de caise și stropim feliile cu siropul de zahăr ars, iar apoi turnăm peste cozonac una dintre budincile preparate. Acoperim cu alte felii de cozonac unse cu dulceață și însiropate, iar deasupra turnăm și cealaltă budincă fierbinte. Facem acest lucru până când umplem forma, iar apoi o lăsăm la rece pentru cel puțin 3-4 ore. Poftă bună!
Budincă din resturi de cozonac
Ingrediente:
- 600-700 g cozonac, mai exact 14-15 felii
- 250 ml lapte
- 50 g unt pentru uns forma
- 50 g zahăr pentru tapetat forma
- 500 g brânză dulce de vaci
- 200 g smântână groasă
- 150 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coaja rasă de la ½ lămâie
- un praf de sare
- 3 ouă
- 6 mere + suc de la ½ lămâie
- 50 g zahăr
- 50 g unt
- 200 g stafide
- 25 g zahăr pudră vanilat pentru decor
Mod de preparare:
Într-un castron punem brânza de vaci adăugăm ouăle, smântâna, vanilia, sarea, dar și coaja rasă de la o lămâie și punem două prafuri de sare. Amestecăm totul bine cu o spatulă și adăugăm stafidele, iar mai apoi lăsăm crema de brânză deoparte pentru 10 minute pentru a se umfla stafidele. Spălăm merele pe care le feliem și le punem într-un castron. Adăugăm zeama stoarsă de la o lămâie pentru a nu se oxida.
Luăm o tavă pe care o ungem cu unt și o tapetam cu zahăr. Adăugăm feliile de cozonac și le stropim cu 250 mililitri de lapte rece. Deasupra turnăm toată crema de brânză de vaci cu smântâna și stafidele. Aranjăm feliile de măr și presărăm două linguri de zahăr, iar mai apoi adăugăm preparatul la cuptorul preîncălzit la 170 °C. Poftă bună!
Salam din resturi de cozonac
Ingrediente:
- 500 gr cozonac
- 200 gr ciocolata neagra
- 250 gr glazura de ciocolata
- 150 ml smantana dulce
- 60 gr migdale feliate
Mod de preparare:
Cozonacul îl rupem bucăți, iar apoi adăugați smântâna bătută bine. Topim ciocolata la bain marie, iar apoi puneți peste cozonac și amestecați bine până când se incorporează. Compoziția o adăugați într-o folie alimentară și dați forma unui salam. Încălzim glazură de ciocolată într-un vas așezat în apă caldă, iar apoi punem salamul la rece pentru câteva ore. Scoatem salamul și presărăm cu migdale. Poftă bună!
Citește și: Tsoureki. Rețeta de cozonac grecesc, perfect pentru masa de Paște