Tsoureki. Rețeta de cozonac grecesc, perfect pentru masa de Paște
Publicat pe 21.04.2022 la 21:49 Actualizat pe 21.04.2022 la 21:49
Paștele este în câteva zile, iar gospodinele sunt în căutare de rețete cât mai diverse pentru masa de Paște. Dacă te-ai plictisit de rețeta clasică de cozonac, iată ceva care îți va lăsa apă în gură. Rețeta de cozonac grecesc este alegerea perfectă pentru a impresiona invitații din ziua marelui eveniment.
- Cozonacul grecesc este ideal pentru masa de Paște
- Iată cum se prepară această rețetă
Rețeta de cozonac grecesc este perfectă pentru masa de Paște, mai ales dacă ai musafiri cu gusturi rafinate. Este un preparat rar întâlnit pe mesele românilor și cu siguranță vezi face senzație dacă îl pregătești pentru Paște. Se prepară simplu, iar gustul este demențial. Iată care sunt ingredientele necesare și modul de preparare.
Ingrediente
Pentru cozonac:
950 g făină
200 ml lapte
120 ml apă
200 g unt la temperatura camerei
250 g zahăr
4 ouă mărimea M
18 g de drojdie uscată
1 lingură extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vaniliat
10 grame de pudră mahleb (se găsește în magazinele arăbești)
1 linguriță de răzătură de portocală
Pentru uns cozonacii:
1 ou
1 lingură de apă
fulgi de migdale (opțional)
Mod de preparare
Într-o crăticioară, pe foc mic, se amestecă laptele, apa, zahărul și jumătate din cantitatea de unt (100g). După ce zahărul și untul s-au dizolvat se ia de pe foc și se lasă la răcit. Când s-a răcit suficient, se adaugă drojdia, extractul de vanilie, coaja de portocală și pudra mahleb și se amestecă bine. Amestecul se pune, alături de jumătate din cantitatea de făină în vasul mixerului. Cu ajutorul mixerului ce are atașat cârligul de aluat se amestecă, la viteză medie timp de 2 minute. Se adaugă ouăle, unul câte unul. Făina se adaugă și ea treptat până ce este incorporată complet. După ce aluatul este omogenizat suficient îl putem scoate din vasul mixerului. Dacă aluatul este prea moale, se mai adaugă făină. Aluatul se transferă într-un castron și se acoperă cu un prosop umed. Se lasă la temperatura camerei câteva ore până când aluatul își dublează volumul. Durează cam 2-3 ore la temperatura de 20-25 grade. După trecerea timpului, se topește untul rămas și se începe frământarea aluatului. Se înglobează treptat untul și se continuă frământarea până ce se obține un aluat moale și plin de aer. Se preîncălzește cuptorul la 50 de grade. Se pune în cuptor o crăticioară cu puțină apă. Aluatul se pune într-o crăticioară și se acoperă. Se stinge cuptorul și se introduce aluatul în cuptor timp de 30 minute. După ce aluatul și-a dublat dimensiunea, se scoate din cuptor. Aluatul se scote din cuptor și se împarte în 2 și apoi fiecare bucată în 3,4 sau 5. Se împletesc cei doi cozonaci și se pun în formă de cozonac. Se bate oul cu cu apă, se ung cozonacii cu amestecul și se presară fulgii de migdale. Cozonacii se lasă la dospit 20 de minute la cuptorul încălzit. ATENȚIE! Cuptorul să fie oprit în timpul dospirii cozonacilor, dar încălzit. După ce s-au dospit suficient, cozonacii se coc timp de 40-45 de minte sau până când trece testul scobitorii. Poftă bună să aveți!