Prăjitura Albă ca Zăpada cu cremă de ciocolată. Rețeta copilăriei, reinterpretată
Publicat pe 14.12.2021 la 13:56 Actualizat pe 14.12.2021 la 13:56
Când vine vorba despre prăjituri de casă, nimic nu se compară cu o Albă ca Zăpada cu foi fragede și cremă de unt. Rețeta copilăriei a fost de-a lungul timpului reinterpretată în mai multe variante. Astăzi vă prezentăm o rețetă de prăjitură Albă ca Zăpada cu cremă de ciocolată.
- Rețeta de prăjiitură Albă ca Zăpada cu cremă de ciocolată
- Trucuri pentru o cremă de ciocolată delicioasă
Rețeta de prăjiitură Albă ca Zăpada cu cremă de ciocolată
Una dintre cele mai apreciate prăjituri ale copilăriei este Albă ca Zăpada. Cu cremă de lămâie, cocos sau ciocolată, Albă ca Zăpada a fost mereu preferata copiilor.
Iată așadar Ingredientele necesare pentru această rețetă.
Ingrediente
Ingrediente pentru foi:
3 ouă
6 lg zahăr
6 lg ulei
12 lg lapte
o linguriță bicarbonat stins cu oțet
făină cât cuprinde, aproximativ 750 gr
Ingrediente pentru cremă:
200 grame ciocolată
2 linguri cacao
un pahar lapte
250 g unt
250 g zahăr
5 ouă
2 linguri făină
zahăr vanilat
Mod de preparare
Ouăle, zahărul, uleiul, laptele, bicarbonatul stins și făină se mixează bine.
Se împarte aluatul în 6 părți egale, se întind și se coc pe dosul tăvii în cuptorul încins.
Se amestecă ouăle cu zahărul, laptele, făina și cacao și se pun la fiert. Când crema s-a încins se adaugă ciocolata.
Se lasă pe foc până când se îngroașă suficient apoi se stinge focul și se adaugă untul.
Se lasă la răcit și se umplu foile cu cremă.
Se păstrează în cămara până a doua zi
Trucuri pentru o cremă de ciocolată delicioasă
De-a lungul timpului gospodinele au căutat diverse trucuri pentru creme delicioase. În timp ce crema de vanilie este mai simplă, cea de ciocolată are mai multe secrete:
1. Untul folosit trebuie să fie foarte gras și neapărat la temperatura camerei
2. Ciocolata ar fi indicat să fie amăruie, cu cât mai multă cacao
3. Întotdeauna vom mixa crema după ce s-a răcit complet
Cum este rețeta clasică de prajitură Albă ca Zăpada
Ingrediente:
Pentru foi:
800 g faină
2 ouă întregi
200 g unt cu min. 80% grăsime
200 g zahăr pudră
200 g smântână acrișoară ( cu min 20% grăsime)
1½ plic de amoniu pt prăjituri (10 g) dizolvat in 3 linguri de lapte rece
coajă rasă de lămâie
putina vanilie (zahăr vanilat, extract sau esență)
Pentru cremă
4 galbenușuri
un strop de sare
350 g zahăr tos
50 g amidon alimentar
500 ml lapte rece
2 plicuri zahăr vanilat (sau extract de vanilie)
coaja rasă de la o lămâie
sucul stors de la 2 lămâi
350 g unt cu min 80% grasime, moale, la temperatura camerei
putin zahar pudra pentru decor
Mod de preparare:
Începem așadar cu foile. Pentru asta, amestecăm untul, zahărul pudră, vanilia, coaja de lămâie.
Adăugăm cele 2 ouă întregi și amestecăm bine.
Într-un bol mai mic dizolvăm amoniul în puțin lapte rece și turnăm peste compoziția inițială.
Adăugăm și făina. Mixam scurt totul și obținem o bilă de aluat neted pe care îl înfoliem și îl lăsăm să se odihnească 20 de minute pe bancul de lucru.
Împărțim apoi aluatul în 4 bile egale și întindem 4 foi de mărimea tăvii pe care se vor coace.
Foile se pot coace și în tavă. În cazul acesta vor trebui mutate pe câte o hârtie de copt și apoi trase cu totul în tavă.
Se înțeapă bine fiecare foaie cu o furculiță. Se dau la cuptor pt 8 minute, câte 2 foi o dată sau pe rând câte 6 minute.
La final foile trebuie să fie albe cu marginile rumenite.
Pasul următor este bineînțeles crema. Într-o oală se pun gălbenușurile, zahărul tos, sarea, vanilia și coaja de lămâie.
Se amestecă și se adaugă amidonul. Se diluează treptat cu lapte rece până se desfac cocoloașele de amidon.
Se pune oala la foc mediu și se amestecă până ce ajunge la fierbere. Se lasă să clocotească un minute până când se ingroașă bine.
Se lasă la rece până ajunge la temperatura camerei dar se acoperă cu o folie direct pe suprafața ei pentru a nu se crea pojghiță.
După ce se răcește se bate cu mixerul și se adaugă zeama stoarsă de la 2 lămâi.
Se adaugă și bucățele de unt moale și se mixează după fiecare tranșă. În cazul în care cremă se taie se mixează la viteză mare pentru 10 minute.
Se așează prima foaie intr-o tavă, se pune un strat de cremă, apoi din nou foaie, din nou cremă, iar foaie, iar cremă, ultima foaie rămâne goală.
Se presează ușor cu mâna, se acoperă cu o foaie de copt și se așeza pe ea o greutate (2-3 cărți, un tocător, o scândură).
Se lasă în cămară 36 de ore.
După ce au trecut cele 36 de ore se presară zahăr pudră și se porționează.
Indiferent de crema pe care alegem să o folosim, cu vanilie cocos sau ciocolată, Albă ca Zăpada rămâne preferata copiilor de toate vârstele.