Prăjitura Rum-Baba. Rețeta unui desert savuros, de post
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 30.03.2022 la 10:04
Actualizat pe 30.03.2022 la 10:04
Ce merge mai bine într-o zi de post, dacă nu un moment de răsfăț cu un desert spectaculos? Ce-i drept, această rețetă nu este una obișnuită, ci una cât se poate de specială. Deși trebuie să depui mai mult efort pentru a prepara această prăjitură, fii sigur/ă că toți membrii familiei te vor aprecia.
- Prăjitura Rum-Baba, de post
- Un desert sofisticat
- Cum să îl prepari
Prăjitura Rum-Baba este o prăjitură de post, pe care toți membrii familiei o îndrăgesc, de la mic la mare. E o prăjitură pentru toate gusturile, extrem de apreciată. Iată cum să o prepari, pas cu pas!
Prăjitura Rum-Baba, de post
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cea mai sofisticată prăjitură de post!
Ingrediente:
- 300 de grame de făină
- 25 de grame de drojdie
- 165 ml. de apă minerală
- 1 lingura de zeamă de lămâie
- 45 de ml. de ulei
- 50 de grame de zahăr
- 1 praf de sare
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 lingură de esență de vanilie
Pentru sirop:
- 1 cană de zahăr
- 500 de ml. de apă
- esență de rom
- coaja rasă de lămâie
Opționale:
- 2-3 linguri de gem de caise
- făină pentru presarat
- ulei pentru uns
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol, se incorporează sarea, apoi se face un spațiu în mijloc și se amestecă zahărul și drojdia. Se adaugă 50 de mililitri de apă minerală, la temperatura camerei. Se pune o folie deasupra și se lasă la dospit.
Se frământă aluatul timp de aproximativ 10 minute. Se adaugă toată făina și maiaua, 1 linguriță din coaja de lămâie, esența de vanilie și restul de apă carbogazoasă.
Se adaugă și uleiul și după ce s-a frământat foarte bine aluatul, se pune într-un bol tapetat cu făină. Se ung formele de brioșe cu ulei și apoi se tapetează cu făină. Se formează sfere de aceeași dimensiune și se pun în forme.
Se dau formele la cuptor, la temperatura de 200 de grade inițial, însă ulterior se reduce temperatura la 180 de grade Celsius. Pentru prepararea siropului, se caramelizează zahărul într-o cratiță.
Se stinge cu apă și apoi se fierbe până când se dizolvă complet. Se adaugă coaja de lămâie ramasă și esența de rom. Prăjiturile se lasă la cuptor timp de aproximativ un sfert de oră. Se plonjează în sirop imediat după ce au fost scoase din cuptor.
Citește și: Prăjitura „Alb-negru”. Cea mai delicioasă rețetă