Rețetă cozonac Babka în sirop de coniac. Preparatul perfect pentru Crăciun
Publicat pe 21.12.2022 la 21:00 Actualizat pe 21.12.2022 la 21:02
Fără doar și poate, cozonacul este „vedeta” de pe mesele românilor în zilele de sărbătoare! Vrei să îi surprinzi pe cei dragi cu ceva nou anul acesta, dar nu știi cu ce? Ei bine, cozonacul Babka în sirop de conaic poate fi alegerea potrivită. Trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru că este o rețetă foarte complicată.
- Cum se pregătește cozonacul Babka în sirop de coniac
- O rețetă delicioasă
Cozonacul Babka este greu de făcut, însă cu siguranță că vei putea și tu să îl prepari dacă îți dorești cu adevărat. Este mult de muncă la el, dar rezultatele merită efortul. Iată o rețetă de-a dreptul delicioasă.
Rețetă cozonac Babka în sirop de coniac
Ingrediente aluat
- 60ml lapte rece
- coajă rasă de portocală şi lămâie
- 5g sare
- două plicuri zahăr cu vanilie
- 30 ml rom
- 500g faină
- două ouă întregi
- 3 gălbenuşuri
- 150g unt
- 80g zahăr pudră
Ingrediente maia
- 60g lapte cald
- 25g drojdie proaspată
- 30g faină
Ingrediente sirop
- 200 ml apă
- o esenţă de vanilie
- 600g zahăr
- 200 ml coniac
Ingrediente umplutură
- un praf de sare
- 50g cacao
- 3 ouă
- 50ml coniac
- 400g nucă tocată
- 200g zahăr pudră
Modul de preparare
Pentru început, punem într-un vas laptele clăduț, iar peste adăugăm drojdia și amestecăm bine până se dizolvă. Ulterior, punem și făină, amestecănd. Se lasă la odihnit pentru aproximativ 20 de minute.
Într-un bol punem două ouă, coaja de portocală și lămâie, trei gălbenușuri, sarea, zahărul pudră, romul și zahărul cu aromă de vanilie. Le mixăm bine pentru câteva minute. Adăugăm peste maiaua, 60 ml de lapte rece, făina, iar apoi frământăm bine aluatul până se desprinde ușor de pe pereții castronului.
Pentru următorul pas adăugăm și untul, iar apoi mixăm, însă la o viteză mică. De reținut este faptul că aluatul trebuie să fie cât se poate de elastic. Îl punem într-un vas, dar înainte ungem castronul respectiv cu ulei. Acoperim cu o folie și îl lăsăm la rece pentru cel puțin două ore.
Îl frământăm din nou și îl împărțim în două. Frământăm iar pentru un minut și le punem în câte un vas uns cu ulei. Acoperim cu folie și mai lăsăm la frigider pentru încă trei ore.
Pentru umplutură punem într-un vas 50 g de cacao, 50 g de coniac, 400 g de nucă tocată, treo ouă și 200 g de zahăr pudră. Pentru sirop punem o cratiță la foc cu 600 g de zahăr și 200 ml de apă. După ce s-a topit îl la răcit și punem, ulterior, peste esența de vanilie și 200 ml de coniac.
Punem puțină făină pe masă și întindem o parte din aluat pe o foaie dreptunghiulară. Pe cealaltă parte trebuie să o lăsăm la rece în tot acest timp. Întindem cu sucitorul ambele părți și punem deasupra cealaltă parte de aluat și întindem iar.
Rulăm și tăiem capetele, după care le punem într-o tavă pe care am uns-o cu ulei. Lăsăm totul la congelator pentru aproximativ 15 minute. Facem la fel și cu cealaltă parte de aluat. Scoatem de la congelator și tăiem pe lungime. Îl împletim și îl punem într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Punem deasupra o folie și lăsăm la frigider pentru aproximativ 12 ore.
Punem într-o tavă un litru de apă clocotită și așezăm cozonacii pe grătarul cuptorului pentru 30 de minute. Atenție! Cuptorul trebuie să fie închis. Îi scoatem din tava cu apă și preîncălzim cuptorul la 160 de grade. Îi lăsăm la cuptor pentru 50 de minute, iar apoi la răcit pentru 10 minute. Îmbăiem fiecare cozonac în sirop, iar a doua zi sunt gata de servit. Poftă bună!