Rețetă de biscuiți cu ovăz și dovleac. Sunt ideali pentru o gustare delicioasă
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 15.04.2024 la 00:08
Actualizat pe 15.04.2024 la 00:08
Ovăzul are o mulțime de beneficii pentru organism, iar cu ajutorul său se pot prepara biscuți delicioși. În compoziția lor se adaugă dovleac și alte ingrediente de post. Rezultatul va fi cel așteptat și vei avea fursecuri pe care să le servești la cafea sau ca gustare în timpul zilei.
- Rețetă de biscuiți cu ovăz și dovleac
- Sunt ideali pentru o gustare delicioasă
Biscuiții cu ovăz și dovleac sunt delicioși și sănătoși. Se prepară simplu și pot fi consumați ca gustare în timpul unei zile aglomerate sau la cafeaua de dimineață.
Ingrediente
- 1 cană de făină integrală
- 1 cană de fulgi de ovăz
- ½ cană de zahăr brun sau îndulcitor la alegere (de exemplu, sirop de arțar)
- ½ cană de ulei de cocos (topit) sau ulei de măsline
- ½ cană de piure de dovleac
- un ou vegan (de in sau de chia)
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- ½ linguriță de pudră de copt
- Un vârf de sare
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 180°C și pregătește o tavă de copt, tapetând-o cu hârtie de copt sau unsoare cu ulei de cocos. Într-un bol mare, amestecă făina, fulgii de ovăz, îndulcitorul, scorțișoara, pudra de copt și sarea.
În alt bol, bate oul, apoi adaugă uleiul de cocos topit, piureul de dovleac și extractul de vanilie. Amestecă bine. Adaugă treptat amestecul lichid peste ingredientele uscate, amestecând continuu, până când toate ingredientele sunt bine încorporate și obții un aluat omogen. Dacă aluatul este prea moale, adaugă puțină făină în plus.
Cu mâinile ude sau cu ajutorul unei linguri, formează biluțe de aluat și așează-le pe tava pregătită, aplatizând ușor cu degetele. Coace biscuiții în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 12-15 minute sau până când devin ușor aurii în jurul marginilor.
După ce sunt copti, lasă-i să se răcească pe tavă timp de câteva minute, apoi transferă-i pe un grătar pentru a se răci complet.
Beneficii ale consumului de ovăz
Ovăzul este o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile. Fibrele solubile, cum ar fi beta-glucanul, pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control. Fibrele insolubile contribuie la sănătatea digestivă și la prevenirea constipației.
Consumul de ovăz poate contribui la controlul greutății. Fibrele din ovăz te pot face să te simți mai sătul pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate ajuta la reducerea apetitului și la controlul consumului excesiv de calorii.
Conține o varietate de nutrienți esențiali, inclusiv proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase, vitamine (în special vitamina B și vitamina E) și minerale (cum ar fi fierul, magneziul și zincul).
Sursă de antioxidanți cum ar fi avenanthramidele, care au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și reducerea inflamației.
Contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare. Fibrele solubile din ovăz pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL ("rău") din sânge și la menținerea tensiunii arteriale sub control, reducând astfel riscul de boli de inimă.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de chec pufos cu lapte condensat. Ai nevoie de puține ingrediente pentru a pregăti un desert delicios