Rețeta de cozonac pufos și delicios a lui chef Sorin Bontea. Secretul lui pentru un preparat reușit
Publicat pe 13.12.2022 la 12:27 Actualizat pe 13.12.2022 la 12:28
Pentru o masă tradițională de Crăciun cozonacul este desertul suprem. Dacă vă încumetați să-l faceți acasă anul acesta, rețeta lui chef Sorin Bontea este cea pe care vreți s-o urmați pentru un rezultat care să fie pe placul tuturor. Nu se compară nimic cu un cozonac tradițional făcut în casă.
- Cozonacul lui Sorin Bontea pentru masa de Crăciun
- Rețeta celebrului chef
Chef Sorin Bontea le-a dat românilor rețeta lui pentru un cozonac pufos și delicios, numai bun pentru masa de Crăciun. Desertul tradițional este unul dintre cele mai complexe pe care le poți face, dar rețeta bucătarului de la Chefi la cuțite merită osteneala. Cu siguranță, familia și prietenii tăi vor aprecia efortul, pentru că gustul face toți banii.
Rețeta de cozonac a lui chef Sorin Bontea.
Foarte important este să pui totul din belșug când faci cozonaci, iar chef Sorin Bontea nu se zgârcește deloc. Varianta pe care o propune este cea a cozonacului cu umplutură de cacao și nucă.
Ingrediente pentru doi cozonaci
1 kg făină
350 g zahăr
8 gălbenușuri
coaja rasă de la 1 lămâie și de la 1 portocală
50 ml ulei
14 g drojdie uscată
1 fiolă esență de vanilie
1 pachet unt
400 ml lapte
150 g zahăr
8 albușuri
80 g pudră de cacao
250 g miez de nucă măcinat
25 ml esență de rom
Mod de preparare
Începem prin a pune 400 ml lapte la încălzit. Topim 150 g de unt și după, într-un bol, amestecăm făina cu drojdia și cojile de citrice, apoi facem o gaură în mijloc.
Separat, batem gălbenușurile cu sarea, apoi dizolvăm zahărul în laptele cald. Revenim la bolul cu făina și adăugăm esența de vanilie, gălbenușurile și laptele cu zahăr. Amestecăm până la omogenizare.
Untul topit îl amestecăm cu uleiul, apoi frământăm aluatul adăugând treptat și amestecul de ulei și unt. Aluatul obținut se va acoperi cu un prosop curat de bucătărie și se lasă la dospit timp de 90 de minute, la loc cald și fără curenți de aer. La fiecare 30 de minute, îl scoatem din bol și-l mai frământăm un pic.
Pentru umplutură
Mixăm albușurile spumă împreună cu zahărul, apoi încorporăm și pudra de cacao, esența de rom și nuca. Împărțim compoziția în 4 părți egale.
Apoi, vom împărți aluatul în două părți egale, iar fiecare parte se mai împarte în două. Întindem prima bucată într-un dreptunghi și după punem o parte din umplutură și rulăm. Repetăm procesul cu celelalte trei părți, apoi împletim câte 2 rulouri și transferăm cozonacii în tăvile unse cu ulei. Trebuie să îi lăsăm să crească în tavă timp de 45 de minute.
Până să-i băgăm la copt, ungem cozonacii cu un amestec de ou și lapte. Opțional, presărăm și zahăr deasupra. Cozonacii se dau la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 50 de minute.