Rețetă de cozonac unguresc cu mac. Secretele la care apelează Roxana Blenche pentru un desert delicios
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 11.12.2023 la 11:11
Actualizat pe 11.12.2023 la 12:07
Cozonacul unguresc cu mac este desertul care nu trebuie să lipsească de pe masă, de Crăciun. Roxana Blenche și-a împărtășit secretele pentru cel mai delicios preparat. Rețeta este simplă și ai nevoie doar de puțin timp la dispoziție. Iată cum se gătește.
- Cum gătești cozonac unguresc cu mac
- Idei pentru masa de sărbători
Cozonacii calzi și fragezi sunt senzația acestei ierni, iar momentul perfect în care să îi gătești sunt sărbătorile din perioada următoare.
Deși par greu de gătit, iar majoritatea oamenilor preferă să îi cumpere, noi îți prezentăm o rețetă ușoară și delicioasă, cu ajutorul căreia vei obține un preparat exact ca la restaurant.
Rețetă de cozonac unguresc cu mac
Roxana Blenche a venit în ajutorul gospodinelor din întreaga țară cu o rețetă delicioasă de cozonac unguresc cu mac, pe care toți iubitorii acestui desert trebuie să o încerce.
Fosta concurentă de la Chefi la cuțite îți arată ce trebuie să adaugi pentru a obține un aluat moale și fraged, la fel ca cel din cofetării.
Ingrediente pentru aluat
- 200 grame de unt
- 200 de grame de untură de porc
- 150 grame zahăr
- 120 ml lapte
- 150 grame de smântână
- 1 kilogram de făină
- 10 grame de drojdie
- 4 gălbenușuri
- 10 grame de zahăr
- 10 ml esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură
- 200 grame de zahăr
- 500 grame de mac măcinat
- 200 ml lapte
- 10 ml esență de vanilie
- coaja de la o lămâie și de la o portocală
Cum se prepară
Pentru început, se adaugă laptele călduț, zahărul, drojdia și gălbenușurile și se amestecă cu grijă, iar mai apoi se lasă drojdia să acționeze. Într-un alt bol încăpător se adaugă făina și zahărul și sarea și se amestecă. Se adaugă în același bol untul la temperatura camerei și untura de porc, iar acestea se amestecă până când se omogenizează.
Se adaugă și amestecul de lapte și drojdie preparat mai devreme, peste care se adaugă esența de vanilie. Aluatul rezultat se frământă, iar mai apoi se adaugă smântâna și se frământă până se formează un aluat lucios și elastic. Trebuie să stea la rece în frigider timp de o oră.
Cât timp stă la rece, se poate prepara umplutura. Se amestecă zahărul, macul, coaja de la lămâie, coaja de la portocală, laptele și esența de vanilie. Se pun într-o tigaie pe foc și se amestecă până când scade lichidul.
După ce aluatul a crescut suficient, se adaugă făină și se întinde bine până se formează un dreptunghi. Se întinde amestecul de mac pe toată suprafața, iar mai apoi se rulează. Se înțeapă cu scobitori și se lipește cu gălbenuș. Aluatul se unge de două ori cu gălbenuș, la zece minute distanță, și se bagă la cuptor timp de 45 de minute, la 180 de grade.