Rețetă de găluște cu cireșe. Desertul de sezon pe care îl vei adora
Publicat pe 27.04.2023 la 07:49 Actualizat pe 27.04.2023 la 07:49
Ești în căutarea unei rețete speciale cu care să îți surprinzi apropiații? Te-ai plictisit și tu de preparatele vechi și nu mai știi ce să gătești? Ei bine, noi venim cu soluția și îți prezentăm cea mai simplă și delicioasă rețetă pentru găluște cu cireșe. Cum se prepară acest desert?
- Rețetă de găluște cu cireșe
- Desertul de sezon pe care îl vei adora
Dacă ai poftă de ceva dulce sau pur și simplu vrei să îi surprinzi pe cei dragi cu un desert delicios, preparat chiar de tine, găluștele cu cireșe pot fi alegerea potrivită în această situație.
Această rețetă d găluște cu cireșe este un desert foarte simplu de făcut și unul potrivit pentru sezonul în care ne aflăm.
Rețetă de găluște cu cireșe
Ingrediente
Aluat opărit
- 150 ml apă;
- 7 grame (1 linguriță rasă) de sare + 1 lingură cu vârf în apa pt. fierberea găluștelor;
- 200 gr de unt cu 80% grăsime;
- 250 gr griș de grâu;
- 4 ouă de mărime medie (55 gr/bucată, cântărite întregi);
- 80 de grame de făină.
Umplutura și finisare
- 300-320 de grame de cireșe sau vișine (50 de bucăți am folosit eu);
- 150 de grame de pesmet;
- 1 lingură de ulei + 30 de grame de unt;
- 1 plic de zahăr vanilat borbon;
- 60-75 de grame de zahăr tos (eu am folosit zahăr brun, se poate pune după gust);
- opțional, puțină scorțișoară.
Mod de preparare
Aluatul opărit
1. Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a prepara această rețetă delicioasă este să îți pregătești ingredientele de care ai nevoie. Apoi, într-o crăticioară de 1 litru, se măsoară apa și se adaugă untul cântărit, tăiat în bucățele. După care se pune de la început 1 linguriță rasă de sare și se lasă crăticioara pe foc iute, să fiarbă.
2. La scurt timp după ce apa cu untul – care între timp s-a topit – a dat în clocot, se adaugă grișul în ploaie, amestecând continuu, ca să se evite formarea cocoloașelor.
3. În scurt timp, grișul a absorbit complet lichidul. După ce am obținut o compoziție ca o mămăligă vârtoasă, pe care am mai gătit-o pe foc mediu timp de 2 minute, amestecând continuu. Se oprește focul și se lasă compoziția să se răcorească, până a fost doar călduță. Următorul pas este adăugarea ouălelor, câte 2 odată, amestecând viguros, să se încorporeze bine în aluatul opărit.
4. În final, după ce ouăle s-au omogenizat perfect în compoziție, se adaugă și făina, toată deodată. Pentru început, se amestecă cu o spatulă lată, că să încorporez făina în aluat. Apoi, când amestecarea a devenit insuficientă, se răstoarnă aluatul pe o bucată de folie alimentară, întinsă pe planul de lucru, și se frământă puțin cu mâna, până s-a omogenizat complet.
Trebuie să știi că aluatul obținut trebuie să fie neted, omogen și complet nelipicios.
Pregătirea pesmetului rumenit aromat și a cireșelor
5. După ce primul pas este gata, în timpul descris la punctul 3 al preparării, în timp ce aluatul opărit se răcea (înainte de adăugarea ouălelor), se spală, se lasă la scurs și se curăță de sâmburi cireșele.
6. Tot în acest răstimp, se pregătește și pesmetul aromat. Într-o tigaie, se pune uleiul la încins, pe foc moderat, și se adaugă untul. Când untul s-a topit, se adaugă pesmetul, tot deodată.
Se amestecă continuu, că să nu se ardă, până când pesmetul s-a rumenit ușor și a început să miroasă a plăcintă coaptă. În acest moment, se ia de pe foc și se adaugă zahăr brun, la care puteți pune mai mult sau mai puțîn zahăr, după gust, și 1 plic de zahăr vanilat bourbon. Dacă doriți să puneți și scorțișoară, merge adăugată cam 1 linguriță.
Modelarea găluștelor
Înainte de a începe modelarea găluștelor, se pune pe foc o oală mare, cu 4 litri de apă, în care se adaugă 1 lingură de sare.
7. Având atât cireșele, cât și aluatul gata, se începe modelarea găluștelor. Se rup din aluat bucățele cam cât o nucă și se rotunjesc în palmă.
8. În această adâncitură, se presează ușor o cireașă fără sâmbure.
Fierberea găluștelor
9. După ce apa din oală a fiert în clocot, se adaugă jumătate dintre găluștele cu cireșe și se reduce focul la mic. Se lasă doar 2 minute, să se pătrundă bine.
10. După ce sunt gata, cu o lingură se adaugă peste fiecare zahăr pudră pe deasupra, pentru că, după gustul lui, aproape orice ar merge să fie puțin mai dulce.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de cheesecake fără coacere cu dulceață de afine. Un desert rapid și delicios