Rețetă de minciunele pufoase de post. Desertul delicios pentru perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă
Publicat pe 21.11.2023 la 18:09 Actualizat pe 21.11.2023 la 20:59
Ne aflăm într-una dintre cele mai frumoase perioade din an, iar asta pentru că înaintea mult așteptatelor sărbători de iarnă cei mai mulți credincioși țin post. Și, pentru că există o serie de alimente pe care trebuie să ne ferim să le consumăm, iată că astăzi îți propunem o rețetă de minciunele pufoase de post.
- Rețetă de minciunele pufoase de post
- Desertul delicios pentru perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă
Ne aflăm în perioada din an în care majoritatea românilor țîn Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante din anul calendaristic. Față de celelalte din an, acest post al Crăciunului are o durată de 40 de zile.
Rețetă de minciunele pufoase de post
Nu există persoană care să nu cunoască rețeta delicioaselor minciunele cu care bunicii ne-au făcut copilăria mai frumoasă. Acest desert are o compoziție similară cu cea a gogoșilor, iar gustul te duce direct cu gândul la copilărie.
Ingrediente
- 500 grame de făină albă;
- 25 grame de drojdie proaspătă;
- 1/2 linguriță de sare extrafină;
- 2-3 linguri de zahăr tos fin;
- coaja răzuită de la o lămâie;
- coaja răzuită de la o portocală;
- 1 plic de vanilie;
- 4 linguri de ulei de floarea soarelui;
- 250 ml de apă caldă;
- ulei de floarea soarelui, pentru prăjit.
Mod de preparare
În acest fel, pentru a prepara această rețetă delicioasă de minciunele de post, pentru început trebuie să ai la îndemână ingredientele necesare. Apoi, se pune făina, care se amestecată cu sarea. După aceea, urmează pasul în care se face o adâncitură în mijlocul făinii în care se adaugă drojdia mărunțită, zahărul tos, coaja răzuită de lămâie și de portocală, zahărul vanilat.
În continuare, se toarnă apa caldă și se frământă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului. Trebuie să ții cont că acest proces se face până ce se dizolvă zahărul și drojdia. Ține minte că pentru definitivarea aluatului se adaugă uleiul, puțin câte puțin până se încorporează întreg aluatul.
În momentul în care aluatul este elastic, acoperă vasul cu un șervet curat și pune-l la căldură, într-un loc ferit de aerul rece. Astfel că, după ce a stat timp de aproximtaiv 35-40 de minute, la dospit, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer.
După care, pasul următor este să întinzi o foaie dreptunghiulară cu grosimea de aproximativ 6-7 mm și apoi să tai mai multe dreptunghiuri de aproximativ 3/12 cm, iar în mijlocul fiecărui dreptunghi se face câte o crestătură verticală și se trece prin ea partea superioară sau inferioară a dreptunghiului.
Nu în ultimul rând, în momentul în care formează toate minciunelele se pun în tigaie la prăjit în uleiul încins, iar după ce se rumenesc pe ambele părți se scot cu o paletă pe un platou în care s-a pus înainte hârtie absorbantă.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de minciunele din aluat pe bază de chefir. Un preparat rapid, pufos și delicios