Rețetă de musaca cu vinete. Preparatul delicios pentru post
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 10.04.2024 la 22:24
Actualizat pe 10.04.2024 la 22:24
Musacaua de vinete este deliciosă și nu poate lipsi de pe mesele românilor în perioada de post. Se gătește simplu și nu ai nevoie de îndemânare pentru a o prepara. Legumele sunt importante pentru organism, contribuind la aportul de fibre și vitamine, astfel că se regăsesc într-o cantitate mare în rețeta de mai jos.
- Rețetă de musaca cu vinete
- Preparatul delicios pentru post
Ne aflăm în perioada postului, iar mulți români au decis să adopte un stil alimentar mai sănătos, renunțând la câteva ingrediente pe care le foloseau în mod frecvent. Musacaua de vinete este ideală pentru a fi gătită și va avea un gust delicios.
Ingrediente
- 2 vinete mari, tăiate în felii subțiri
- 2 cartofi mari, tăiați în felii subțiri
- 1 dovlecel mare, tăiat în felii subțiri
- 1 ceapă mare, tocată
- 2 căței de usturoi, mărunțiți
- 2 roșii mari, tocate
- 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
- 1 ardei gras verde, tăiat cubulețe
- 1 morcov mare, tăiat cubulețe
- 400g de roșii tocate din conservă
- 200g de tofu
- 1/2 cană lapte vegetal
- 2 linguri de făină
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- Oregano și busuioc uscat, după gust
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 180°C și unge o tavă de copt cu puțin ulei. Într-o tigaie mare, încinge puțin ulei de măsline și călește ceapa și usturoiul până devin moi și aromele se eliberează. Adaugă morcovul și ardeii și gătește-le timp de câteva minute până când încep să se înmoaie.
Adaugă roșiile tocate din conservă și pe cele proaspete tăiate, oregano și busuiocul uscat și lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, până se formează un sos gros. Asezonează cu sare și piper după gust.
Într-un alt vas, pregătește un sos bechamel: pune uleiul într-o cratiță și adăugă făina, amestecând până când devine omogen. Adaugă treptat laptele și amestecă până când sosul se îngroașă. Asezonează cu sare și piper după gust.
În tava pregătită, așază un strat de felii de cartofi și deasupra un strat de felii de vinete și dovlecel. Adaugă jumătate din amestecul de legume peste straturile de cartofi și vinete. Adaugă un strat de sos bechamel peste legume.
Repetă straturile de legume și sos bechamel de post. Deasupra, se poate adăuga brânză tofu. Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 45-50 de minute, apoi înlătură folia de aluminiu și mai coace timp de 10-15 minute sau până când musacaua este aurie și bubuiește. Lasă să se răcească timp de câteva minute înainte de a tăia și servi.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de ciorbă de cartofi cu tarhon. Preparatul ideal pentru perioada de post a Paștelui