Rețeta de plăcintă cu mere a bunicii. Ingredientul secret care o face pufoasă și extraordinar de delicioasă
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 05.11.2024 la 12:34
Actualizat pe 05.11.2024 la 12:34
Plăcintele cu mere, indiferent de rețeta după car ele gătești, sunt cu siguranță desertul care îți amintește de copilărie. Dacă vrei să gătești o plăcintă cu mere identică cu cea pe care o gătea bunica ta, această rețetă îți vine în ajutor. Iată ingredientul secret care o face foarte pufoasă și fragedă.
- Rețetă delicioasă de plăcintă cu mere
- Ingredientul secret pe care bunicile îl adaugă în rețetă
A sosit sezonul deserturilor cu fructe. Ne aflăm în perioada din an în care merele sunt dulci și acrișoare, perfecte pentru o plăcintă delicioasă și pufoasă. Dacă ești un fan al acestui desert, trebuie neapărat să încerci această rețetă.
Cum gătești cea mai delicioasă plăcintă cu mere
Plăcintele cu mere sunt foarte des gătite în această perioadă, tocmai pentru rețetele sunt foarte ușoare și necesită puține ingrediente.
Există, însă, câteva secrete pe care trebuie să le folosești pentru preparatul tău, astfel încât să aibă gustul și textura pe care ți le dorești. Toți visează la o plăcintă dulce, puțin acrișoară, moale și fragedă. Iată cum o poți obține!
Ingrediente
- 12 linguri de zahăr
- 1 plic de praf de copt
- 500 de grame de făină
- 12 linguri de ulei
- zahăr vanilat, sare
- coaja rasă de la o portocală
- 1 kg de mere
- griș, scorțișoară
- cuișoare
- 5 linguri de zahăr
- esență de rom
Mod de preparare
După ce ai spălat mere și le-ai curățat de coajă, trebuie să le dai pe răzătoare. Se pun într-o strecurătoare și se lasă la scurs. După ce și-au îndepărtat zeama, se pun într-o oală pe foc, și se călesc cu zahăr, esența de vanilie, scorțișoară și cuișosare. Se lasă pe foc până se evaporă toată zeama, se scot cuișoarele și se ia oala de pe foc.
Separat se pregătește compoziția pentru aluat. Ai nevoie de un bol mare, unde pui zahăr, ulei, apă și esența de vanilie. Separat amesteci făina cu paf de copt și sare, până se omogenizează, iar mai apoi se amestecă cele două compoziții.
Se frământă aluatul timp de câteva minute și se lasă într-un bol timp de aproximativ 15 minute. Se împarte în două bucăți egale și se pregătește o tavă de 30 de centimetri, unde vei pune primul strat de aluat.
Aceasta se înțeapă cu o scobitoare, se bagă în cuptor și se coace timp de 5 minute. Se scoate din cuptor când e pe jumătate coaptă și se pune griș pe ea. Peste stratul de griș se pune umplutura de mere.
Peste umplutură se întinde celălalt strat de aluat și se bagă la cuptor. Se coace la 180 de grade, timp de aproximativ 35 de minute. Se servește cu zahăr pudră pe deasupra.
Secretele la care trebuie neapărat să apelezi
O plăcintă cu mere gătită greșit poate fi recunoscută după textura pe care o are după ce o tai. De cele mai multe ori, merele nu rămân în interiorul ei, ci ies pe dinafară, iar aluatul se rupe. Din acest motiv trebuie să lași merele la scurs până când acestea sunt aproape uscate și nu mai au deloc zeamă.
De asemenea, merele vor rămâne pe blat și vei obține o bucată de prăjitură perfectă, după tăiere, dacă vei presăra griș pe suprafața blatului, înainte să pui merele.
Citește și: Rețetă de plăcintă cu mere la tigaie. Este gata în 10 minute și are un gust savuros