Rețetă de plăcinte umplute cu varză călită. Preparatul de post pe care îl găteau bunicile
Publicat pe 03.04.2024 la 10:10 Actualizat pe 03.04.2024 la 10:10
Dacă ai rămas în pană de idei și vrei să te bucuri de un preparat gustos de post, atunci pregătește rețeta de plăcinte umplute cu varză călită. Este o mâncare pe care o găteau bunicile și cu siguranță îți va aduce aminte de copilărie. Iată de ce ingrediente ai nevoie, dar și care este modul de preparare!
- Rețetă de plăcinte umplute cu varză călită
- De ce ingrediente ai nevoie
- Care este modul de preparare
Rețeta de plăcinte umplute cu varză călită este simplă și nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru ea. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a te bucura de un preparat gustos de post!
Rețetă de plăcinte umplute cu varză călită
Servește plăcintele calde sau la temperatura camerei, ca parte dintr-o masă de post sau ca gustare. Sunt delicioase și vor reuși să te surprindă plăcut.
Ingrediente
Pentru aluat:
-500 g de făină
-250 ml de apă călduță
-1 pachet de drojdie uscată (7 g) sau 25 g drojdie proaspătă
-2 linguri de ulei
-1 linguriță de zahăr
-½ linguriță de sare
Pentru umplutură:
-1 varză medie, tocată fin
-2 cepe mari, tocate
-2-3 căței de usturoi, mărunțiți (opțional)
-2-3 linguri de ulei pentru călit
-sare
-piper
-1 linguriță de boia dulce sau iute, după preferințe
-1 lingură de oțet sau zeamă de lămâie pentru a adăuga puțină aciditate
Pentru uns plăcintele:
-2-3 linguri de ulei sau apă pentru a unge plăcintele înainte de copt
Mod de preparare
Într-un bol mare, dizolvă drojdia și zahărul în apa călduță. Lasă amestecul să stea pentru aproximativ 5-10 minute, până începe să facă bule. Adaugă făina, uleiul și sarea. Framântă bine până obții un aluat omogen și nelipicios. Dacă este necesar, ajustează consistența aluatului adăugând puțină făină sau apă.
Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc călduros pentru aproximativ o oră sau până își dublează volumul.
Încinge uleiul într-o tigaie mare. Adaugă ceapa și sotează până devine translucidă. Adaugă varza tocată, usturoiul, sarea, piperul, boiaua și oțetul. Amestecă bine și lasă să se călească la foc mediu până varza este moale și ușor caramelizată. Verifică și ajustează condimentele după gust. Lasă umplutura să se răcească înainte de a umple plăcintele.
Preîncălzește cuptorul la temperatura de 180 de grade Celsius. Împarte aluatul crescut în bucăți egale. Întinde fiecare bucată în formă de cerc pe o suprafață ușor înfăinată. Pune o porție generoasă de umplutură în centrul fiecărui cerc de aluat. Împăturește aluatul peste umplutură și sigilează marginile, formând plăcinte.
Așează plăcintele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și unge-le cu puțin ulei sau apă. Coace plăcintele în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când devin aurii și crocante. Plăcintele cu varză călită sunt gata de servit. Poftă bună!
Citește și: Rețetă de mâncare de fasole verde cu ciuperci. Un preparat delicios de post