Rețetă de poale-n brâu. Ce să adaugi în aluat pentru a obține cele mai pufoase plăcinte moldovenești
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 08.11.2023 la 10:10
Actualizat pe 08.11.2023 la 10:10
Poalele-n brâu fac parte din categoria acelor deserturi care îți amintesc de gustul copilăriei și sunt ușor de pregătit. Cum poți să obții cele mai delicioase plăcinte moldovenești cu câteva ingrediente.
- Rețetă de poale-n brâu
- Ce să adaugi în aluat pentru a obține cele mai pufoase plăcinte moldovenești
Combinația dintre brânza dulce și stafidele transformă poalele-n brâu într-o plăcintă delicioasă, care este gata în câteva minute. La fel de bine se pot face și poale în brâu, în varianta sărată, cu urdă, ceapă verde și mărar. Chiar și așa, cele mai cunoscute rămân cele clasice, cu multă brânză și stafide.
Rețetă de poale-n brâu
Ingrediente pentru aluat:
- 300 g făină
- zahăr
- 100 ml lapte
- unt topt
- sare
- ouă
- brânză de vaci
- drojdie
- lapte
- zahăr
Ingrediente pentru umplutură:
- brânză de vaci
- ouă
- sare
- griș
- stafide
- lămâie
- zahăr
- esență de vanilie / zahăr vanilat
Mod de preparare:
Pentru început, se pregătește aluatul care se obține după ce se amestecă drojdia cu laptele și puțin zahăr. Este bine ca drojdia să fie lăsată deoparte pentru câteva minute pentru a se activa, iar între timp se amestecă făina, cu sarea, zahăr și laptele. Se bat bine aceste ingrediente, iar mai apoi se adaugă două ouă, brânza de vaci și se pune și drojdia, care a fost amestecată cu lapte și zahăr. Mai apoi, se pune și laptele treptat, iar mai apoi și untul.
Se amestecă bine, ca mai apoi aluatul să fie lăsat la dospit pentru cel puțin 40 de minute, timp în care se poate face umplutura. Pentru acest pas, se amestecă brânza, zahăr, stafidele, se pune și esența de vanilie / zahărul vanilat, se rade coaja de la o lămâie și se adaugă un praf de sare și grișul.
După ce aluatul a crescut, se taie în două bucăți mai mici, iar mai apoi se taie prima într-un dreptunghi. Ulterior, din această formă se vor tăia mai multe pătrățele, care vor fi umplute cu amestecul de brânză și stafide și se împăturește unind cele patru colțuri. Se continuă așa până se termină aluatul, iar mai apoi se pun plăcintele într-o tavă care a fost dinainte tapetată cu hârtie de copt.
Indicat este să fie lăsate la dospit încă un sfert de oră, iar mai apoi, înainte de a ajunge la cuptor, se ung cu un amestec din ou bătut și lapte. Se lasă tava la cuptor pentru 20 de minute, iar la final, se pudrează cu zahăr.
Citește și: Prăjitură cu gem și aluat răzuit. Rețeta care îți va aminti de copilărie