Rețetă de prăjitură Albă ca Zăpada cu lămâie. Desertul care îți va satisface toate poftele
Publicat pe 31.10.2023 la 08:21 Actualizat pe 31.10.2023 la 08:21
Îți este poftă de ceva dulce și nu știi ce să mai pregătești pentru a-i mulțumi pe cei dragi? Noi îți punem la dispoziție astăzi, o nouă rețetă cu care îi vei satisface până și pe cei mai pretențioși membrii ai familiei tale. Așadar, prăjitură Albă ca Zăpada cu lămâie, rețeta cu foi fragede coapte pe dosul tăvii, numită și Lămâița, este una dintre cele mai îndrăgite deserturi. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a o prepara!
- Rețetă de prăjitură Albă ca Zăpada cu lămâie
- Desertul cu care îi vei da pe spate pe cei dragi
Rețeta de prăjitură Albă ca Zăpada este un desert simplu de făcut, ieftin, nu necesită mare îndemânare, iar rezultatul este absolut spectaculos și te va da pe spate oricât de pretențios ai fi.
Rețetă de prăjitură Albă ca Zăpada cu lămâie
Prăjitura Albă ca Zăpada este o rețetă veche cu foi fine, moi și cremă vanilată, acrișoară. Acest desert este extrem de apreciat.
Ingrediente foi
- 125 g zahăr sau 6 linguri;
- 150 ml ulei;
- 150 ml lapte;
- 2 ouă;
- 1 plic de praf de copt de 10 g;
- puțină zeamă de lămâie;
- un praf de sare;
- 550 g făină sau 25-26 linguri.
Ingrediente cremă
- 1,25 l lapte;
- 200 g zahăr sau 10 linguri;
- 125 g amidon sau 6 linguri;
- coaja de la o lămâie netratată;
- zeama de la o lămâie și ju.
Mod de preparare
Pentru a prepara această rețetă de desert la mare căutare începem prin a pune într-un vas ouăle, sarea, uleiul, zahărul, ingrediente ce se bat cu mixerul până când se topește zahărul complet.
Apoi, se adaugă făina, laptele și praful de copt sau amoniacul stins cu zeama de lămâie și se frământă aluatul.
După care, se lasă aluatul să se odihnească minim două ore, învelit în folie, ca să nu se usuce, însă ideal ar fi să lăsați aluatul la rece peste noapte.
După ce acesta s-a lăsat la odihnit, se împarte în 4 bucăți egale.
În continuare, se presară masa cu făină din abundență, se pune bucata de aluat, se mai presară făină și deasupra și se întinde foaia. Se obțin patru foi din cele patru bucăți de aluat.
După aceea, se înțeapă foile cu o furculița, ca să nu se umfle inestetic la copt.
Aceste foi se coc la foc de 200 de grade Celsius, timp de 4 , maximum 5 minute.
După care, se pun la fiert laptele cu zahărul, se adaugă păstăile de vanilie (sau esența) tăiate în 2 și semințele, care se pun tot în lapte. Tot acum se adaugă acum și coaja rasă de lămâie.
Așadar, în momentul în care laptele da în clocot, se adaugă grișul în ploaie și se amestecă repede cu un tel, să nu aibă cocoloașe. După care se lasă să dea în clocot 2-3 minute, apoi se stinge focul și se lasă la răcit.
Trebuie să amestecăți în griș, schimbați apa când se încălzește, până când crema devine foarte ușor călduță.
Acesta este momentul în care se adaugă untul moale și zeama de la 1 lămâie și se amestecă bine
Acum urmează să se împartă crema în trei părți, care se întinde pe fiecare foaie. Se pune ultima foaie și se dă prăjitura deoparte.
Se așează pe loc drept, se pune deasupra un fund de lemn sau ceva drept, cât prăjitura de mare, se așează deasupra greutăți, care să țină prăjitura dreaptă.
Apoi, se lasă minim 12 ore, timp în care prăjitura se va înmuia, iar preparatul este gata.
CITEȘTE ȘI: Rețeta clasică de Albă ca Zăpada. Desertul delicios și rapid pentru mesele festive