Rețetă de sos barbecue de casă. Ingredientul secret din compoziția acestui preparat
Publicat pe 26.06.2023 la 19:22 Actualizat pe 26.06.2023 la 19:22
Pentru a prepara un sos de berbecue ca la carte trebuie să știi că acest sos variază, dar majoritatea includ oțet, pastă de tomate sau maioneză ca bază, precum și fum lichid, praf de ceapă, condimente precum muștar și piper negru și îndulcitori precum zahăr sau melasă. Primele sosuri barbeque făcute în casă erau în general făcute doar din oțet, sare și piper. Cum prepari cel mai bun sos de BBQ de casă într-un timp record.
- Rețetă de sos barbecue de casă
- Ingredientul secret din compoziția acestui preparat
Sosul barbecue sau BBQ este un sos folosit ca marinată, condiment sau garnitură pentru carnea gătită la grătar, precum coaste de porc sau carne de vită ori fripturi de porc. Accest tip de sos este unul omniprezent în sudul Statelor Unite și este folosit și la multe alte alimente.
Rețetă de sos barbecue de casă
Sosul barbecue este unul dintre cele mai folosite sosuri care se adaugă în prepararea altor mâncăruri. Nu ai nevoie de prea multe ingreiente pentru prepararea lui, dar nici nu vei petrece prea mult timp în bucătărie.
Ingrediente
- 2 linguri (30ml) de ulei de măsline sau floarea soarelui;
- 1 ceapă medie tocată;
- 4 căței de usturoi zdrobiți;
- 400g roșii în conservă (cuburi sau întregi) sau proaspete (să fie roșii de vară, coapte);
- opțional - o crenguță de cimbru verde sau uscat;
- sare, piper;
- 1 linguriță de chimen măcinat pudră;
- ½ linguriță pudră de chili (opțional);
- 2 lingurițe de boia afumată (smoked paprika);
- 2 linguri (50g) de zahăr brun;
- 2 linguri de melasa (sirop auriu) sau miere;
- 200ml apă (un pahar);
- 50ml oțet balsamic roșu sau oțet de mere.
Mod de preparare
Pentru a prepara sosul ca la carte de barbecue nu trebuie să ai mari emoții. Astfel, sosul se face rapid, într-o singură cratiță. Mai exact, aceasta se pune la foc mediu cu uleiul de măsline și ceapa tocată.
După care, trebuie să adaugi sarea și se călește sub capac aproximativ 2-3 minute, ca să lase apă. Tot aici se adaugă cățeii de usturoi zdrobiți și se mai lasă și ei tot un timp de aproximativ 2-3 minute.
După ce a trecut timpul specificat, se stinge sfârâială cu roșiile și se adaugă restul de ingrediente și apă și se amestecă bine și se aduce din nou la fierbere, fără capac, la foc mediu spre mic și se cronometrează 25-30 de minute.
Apoi, trebuie să știi că se lasă câteva minute la răcorit după care se trece prin sită fina sau se mixează la blender sau cu mixerul vertical.
În final, după mixare rezultă un sos barbecue mătăsos și parfumat, iute, dulce, acrișor și sărat. Cu acest sos, pensulat în strat subțire, se marinează diverse bucăți de carne ce urmează a fi prăjite la grătar. Fiind un sos fiert, este puțin perisabil.
Un secret pe care mai puține gospodine îl știu este că sosul de barbecue se poate păstra 1-2 săptămâni în frigider, în caserolă închisă ermetic, sau câteva luni la congelator.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de pastă de ghimbir cu usturoi. La ce poți să o folosești și cum o prepari