Rețetă de tocăniță de linte. Preparatul potrivit pentru perioada postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Publicat pe 19.06.2023 la 10:36 Actualizat pe 19.06.2023 la 10:36
Poate sunteți în până de idei și nu știți ce să gătiți sau poate v-ați săturat de clasicele preparate de post. Iată că, astăzi, noi vă propunem o rețetă simplă pentru perioada postului Sfinților Petru și Pavel. Așadar, în rândurile de mai jos veți afla cum puteți prepara cea mai gustoasă tocăniță de linte de post.
- Rețetă de tocăniță de linte
- Preparatul potrivit pentru perioada postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Lintea este una dintre cele mai vechi leguminoase cultivate de oameni. Ei bine, istoricii au găsit dovezi arheologice ale semințelor de linte în Orientul Mijlociu, care datează de acum 8000 de ani.
Astăzi, lintea nu este văzută doar ca un aliment de bază, ci și ca un remediu pentru menținerea sănătății organismului. Mai mult decât atât, acest aliment este clasificat, de cele mai multe ori, după culoarea pe care o are, asta pentru că există mai multe feluri de linte.
Rețetă de tocăniță de linte
Rețeta de tocăniță de linte este extrem de simplă, dar cu toate acestea și foarte sofisticată, datorită aromei pe care ingredientele o dau atunci când sunt adăugate în compoziție.
Nu ai nevoie de prea multe ca să prepari o masă pentru întreaga familie în perioada postului în care ne aflăm.
Ingrediente
- ulei de măsline;
- 1 bucată de ceapă albă;
- 3 căței usturoi;
- 0,5 fire de praz;
- 1 fir de țelină;
- 2 bucăți de morcovi;
- 300 g ciuperci;
- 100 ml vin roșu;
- 1 borcan de sos pentru paste;
- 2 conserve de linte;
- 1 linguriță de busuioc uscat;
- 1 linguriță de oregano uscat;
- 1 linguriță de cimbru uscat;
- sare;
- piper.
Mod de preparare
Pentru a prepara această rețetă de tocăniță de linte, trebuie să pregătim prima dată ingredientele și să spălăm legumele. După care, tăiem legumele mărunt, și anume ceapa, prazul și morcovii.
Următorul pas este să trecem usturoiul prin presă, apoi să scurgem lintea și să o spălăm în apă rece. De preferabil în 2-3 ape.
Apoi, separat într-o cratiță încăpătoare, încingem uleiul de măsline și calim ceapa și usturoiul până ceapa devine sticloasă și apoi adăugăm și morcovii și prazul. Călim totul pentru un timp de 1-2 minute.
În acest timp curățăm ciupercile, le tăiem cubulețe, le punem peste legume și le lăsăm și pe acestea la călit pentru un timp de 2-3 minute.
După care stingem totul cu vin, lăsăm pe foc 1-2 minute la foc mare.
Nu în ultimul rând, adăugăm și lintea împreună cu sosul de roșii, pe care le amestecăm foarte bine.
După care urmează să condimentăm compoziția preparatului după gust cu sare, piper și ierburi aromatice. Adăugăm și 200ml apă și lăsăm tocănița de linte să fiarbă la foc mediu spre mic, cu capac, aproximativ 30 minute sau până legumele sunt fierte.