Rețetă de vareniki cu brânză. Cum se fac colțunașii în stil ucrainean
Publicat pe 24.01.2023 la 14:19 Actualizat pe 24.01.2023 la 14:21
Colțunașii în stil ucrainean, vareniki, sunt un preparat savuros, fiert, care poate reprezentă un fel principal de mâncare. Cei pe care îi recomandăm sunt colțunașii cu brânză sărată. Se fac după o rețetă foarte simplă, astfel că nu trebuie să te îngrijoreze gradul de dificultate.
- Cum se fac colțunașii tradiționali din Ucraina
- Vareniki cu brânză
Vareniki, colțunașii ucrainenilor, reprezintă un preparat fiert cu umplutură. În rețeta de mai jos am ales să facem vareniki cu brânză sărată, dar ei pot fi umpluți și cu varză,cartofi sau carne. Totodată, pot fi transformați în desert când sunt făcuți cu umplutură de brânză dulce, cireșe, vișine sau alte fructe.
Rețetă de vareniki cu brânză - colțunași în stil ucrainean
Ingrediente
- 1 kg de făină
- 500 ml apă
- 500 g brânză
- 3 ouă
- 150 g unt
- sare
- smântână
Mod de preparare
Într-un bol încăpător mixăm făina, apa şi sarea. Prima dată amestecăm apa şi sarea, apoi adăugăm făina treptat în timp ce amestecam până se formează aluatul moale şi uşor de lucrat.
Întindem aluatul pe masa pudrată cu făină şi se porţionează în bucăţele mai mici, care vor fi întinse dând forma unui vareniki ( în forma unui disc, cca 3mm grosime).
Pentru umplutură, într-un bol, se amestecă brânza cu ouăle până devine o compoziție omogenă. Se pune și sare în funcţie de preferinţă şi se amestecă bine.
Apoi, umplem colţunaşii deja pregătiţi cu umplutura de branză şi îi punem la fiert într-o oală cu apă clocotită şi puţină sare. Colţunaşii se pun unul câte unul în apă clocotită şi se lasă la fiert cca 10 – 15 minute. După acest timp, se scot într-un vas cu puţin unt topit sau ulei cald pentru a nu se lipi între ei.
Se servesc calzi cu smântână de obicei.