Rețetă de zacuscă mănăstirească. Ingredientul secret al călugărilor pentru un preparat gustos
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 15.08.2022 la 11:42
Actualizat pe 15.08.2022 la 11:42
Este perioada în care gospodinele se pregătesc intens să gătească cele mai delicioase preparate pentru pentru iarnă. Vă prezentăm astăzi rețeta de zacuscă mănăstirească. Ingredientul secret al călugărilor pentru un preparat gustos a fost dezvăluit. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați!
- Rețetă de zacuscă mănăstirească
- Ingredientul secret al călugărilor pentru un preparat gustos
- Ce ingrediente recomandă călugării de la Dervent pentru o zacuscă delicioasă
Așa cum e tradiția la noi în țară, după recolta de toamnă, gospodinele, și nu numai, pregătesc zacuscă, pe care o pun apoi în borcane sterilizate, și o păstrează pentru iarnă. Există numeroase varietăţi de zacuscă, în funcţie de ingredientele folosite: zacuscă de gogoşari, zacuscă de ciuperci, zacuscă de fasole, zacuscă de vinete, și lista ar putea continua. Noi vă prezentăm astăzi o rețetă de zacuscă mănăstirească. Ingredientul secret al călugărilor pentru un preparat gustos.
Rețetă de zacuscă mănăstirească
Ingrediente:
- 2 kilograme de vinete;
- 3 kilograme de ardei roşii, (de preferinţa ardei graşi roşii);
- 1 kilogram de ceapă;
- 1 litru de bulion de roşii de consistenţă potrivită (nu pastă);
- 500 de mililitri de ulei;
- 3-4 foi de dafin;
- 1 linguriţă de sare;
- 1 linguriţă de piper negru măcinat;
- 2 linguri zahăr;
Mod de preparare:
”Înţepaţi vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora! Se coc de jur împrejur până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul este moale. Scoateţi vinetele coapte într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte îl vor lăsa. Acoperiţi cu un capac, astfel se vor aburi şi se vor decoji mai uşor”, spune părintele Efrem.
La fel se procedează și cu ardeii.
”În niciun caz nu se foloseşte apa la curăţatul vinetelor şi ardeilor copţi, legumele se spală înainte de a se coace şi după aceea nu e indicat să mai vină în contact cu apa pentru că îşi vor pierde gustul bun, de copt”, avertizează călugărul Efrem.
După ce s-au copt, se presată sare şi se pun într-un vas acoperit cu un capac. Se lasă la scurs într-o sită , iar apoi se toaca marunt. Se pune ceapa, uleiul (tot deodată) şi 1 linguriţă de sare într-o oală care se aşează pe foc. Se toacă ceapa și se călește în ulei până devine sticloasă. Se adaugă vinetele și ardeii, sare și piper după gust și se lasă să fiarbă la foc mic. Când începe să clocotească se adaugă și roșiile date pe răzătoare și se mai lasă la fiert aproximativ 30 minute.
”Se adaugă sare de la început pentru a extrage apa din ceapă, ceea ce va face ca ceapa să se înăbuşească, nu să se prăjească. E bine ca oala în care se găteşte zacusca să aibă un fund gros. Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahar”, recomandă părintele Efrem.
Se pune apoi zacusa fierbinte în borcane și se adaugă ulei cât să acopere toată suprafața, se înfiletează apoi capacele și se pun în cuptor, la foc mic, cam 5-10 minute.
Citește și Reteta de sarmale de post mănăstirești. Secretele celui mai bun preparat tradițional