REŢETE orientale: Falafel copt cu sos tzatziki
Publicat pe 02.02.2019 la 13:50 Actualizat pe 02.02.2019 la 14:10
Reţeta falafelului este una simplă, la îndemâna oricui şi nu necesită multe ingrediente. Cel mai important este năutul.
Reţeta falafelului este una simplă, la îndemâna oricui şi nu necesită multe ingrediente. Cel mai important este năutul.
Ingredientele necesare pentru chifteluţe de năut sunt şi sosul tzatziki:
- 500 de grame de năut uscat
- 2 litri de apă
- o jumătate de legătură de pătrunjel proaspăt
- un sfert de legătură de coriandru
- un sfert de legătură de mentă
- 5 căţei de usturoi tăiaţi pe jumătate
- 1 ceapă tocată
- o linguriţă de paprika
- 2 linguriţe de chimen
- 2 linguriţe de coriandru măcinat
- 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă de seminţe prajite de susan
- Sare şi piper după gust
- ulei de măsline doar pentru culoare
- un castravete decojit
- 305 g iaurt grecesc
- 2 linguri de mentă proaspătă
- 2 căţei de usturoi tocaţi
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de suc de lămâie
Mod de preparare falafel copt cu sos tzatziki:
Lăsaţi năutul la înmuiat cu cel puţin o noapte înainte asigurându-vă că este complet sub apă. Scurgeți năutul printr-o sită. Întinde-ţi o foaie de copt peste care aşezaţi năutul acoperit de prosoape de hârtie. Acoperiți cu mai multe prosoape de hârtie și lăsați-le să se usuce timp de cel puțin 2 ore. Preîncălziți cuptorul la 180 ° C. Se adaugă năutul uscat, patrunjel, coriandru, menta, 5 căței de usturoi, ceapă, paprika, 2 linguri de chimen, coriandru măcinat, praf de copt, semințe de susan prăjită, sare și piper. Utilizați-vă mâinile pentru a forma falafel de dimensiunea unei mingi de ping pong. Așezați-le pe o foaie de copt perforată. Periați falafelul cu ulei de măsline. Coaceți timp de aproximativ 25-30 de minute.
Pentru a pregăti tzatziki, tăiați un castravete în patru și eliminați semințele. Utilizați o cuțit de strugur pentru a gratina castravete într-un castron. Saraţi castravetele ras şi lăsaţi sa stea timp de 5 minute. Puneți castravetele sărat într-o sită și apăsați în jos cu o spatulă pentru a elimina excesul de lichid. Se amestecă castravetele ras cu iaurt grecesc, 2 linguri de mentă, caţei de usturoi tocaţi, 1 lingura de ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Serviți falafelul cu tzatziki. Poftă bună!
A.S.