Rețeta Gabrielei Cristea de saramură pentru murături. Sfaturi pentru gospodine în sezonul de toamnă

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 18.10.2025 la 19:21
Actualizat pe 18.10.2025 la 19:21
Gabriela Cristea a prezentat rețeta ei de saramură pentru murăturile de toamnă. Vedeta, cunoscută și datorită pasiunii pentru gătit, a venit cu sfaturi importante pentru gospodine în sezonul de toamnă.

Gabriela Cristea a dezvăluit rețeta de saramură pentru murăturile de toamnă.
- Cum pregătește Gabriela Cristea saramură pentru murături
- Ce să faci să fie crocante și gustoase
Succesul murăturilor tale pentru iarnă depinde și de calitatea saramurii pe care o pregătești. Pentru a te asigura că vei avea parte de preparate gustoase, poți să urmezi rețeta Gabrielei Cristea de saramură pentru murături.
Cum pregătește Gabriela Cristea saramura pentru murăturile de toamnă
Ne aflăm în sezonul murăturilor de iarnă, iar gospodinele din România pregătesc borcane întregi, de care să se bucure lunile următoare. Indiferent de legumele pe care le pui la murat, există aceeași rețetă ideală de saramură.
Gabriela Cristea a făcut cumpărăturile pentru murături și și-a dezvăluit rețeta de saramură, pe care ea o folosește în fiecare an. Este necesar să folosești cantitatea exactă recomandată a ingredientelor și să fii atent la tipul de condimente pe care îl adaugi. De exemplu, sarea neiodată face minuni la acest capitol.
Ingrediente
- 1 litru de apă
- o lingură medie de sare
Mod de preparare
Se pregătește un bol încăpător unde se adaugă apa și sarea neiodată. După ce s-a dizolvat în întregime sarea, se pot adăuga opțional și alte condimente, pentru un plus de aromă. Dacă pregătești saramură pentru castraveții murați, este recomandat să adaugi și boabe de muștar, frunze de dafin sau usturoi proaspăt. De asemenea, mărarul aduce un plus de savoare pentru murături.
La ce este bună saramura pentru murături
Saramura are un rol foarte important pentru murături. Indiferent că este vorba despre gogoșari, castraveți sau murături asortate, este necesar să pregătești după rețeta tradițională o saramură potrivită pentru murăturile tale. Iată câteva roluri pe care le are:
- păstrează o consistență tare și corcantă a murăturilor
- ajută la buna fermentare a murăturilor
- le dă o aromă deosebită murăturilor
- previne riscul de înnegrire a murăturilor
- ajută la rezistența murăturilor câteva luni
Dincolo de saramură, un alt aspect important pentru murături gustoase și crocante este tipul de ingrediente pe care îl folosești. De exemplu, este recomandat să înlocuiești sarea normală cu care neiodată, alege castraveți mici și cu o consistență tare și asigură-te că sterilizezi corect borcanele. De asemenea, este recomandat să fierbi apa înainte de a o folosi, iar mai apoi să o lași să se răcească, și să nu exagerezi cu cantitatea de sare pe care o adaugi.
Citește și: Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă