Rețeta pentru cea mai bună prăjitură cu miere de albine. Cum se prepară Albinița
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 26.01.2022 la 21:18
Actualizat pe 26.01.2022 la 21:18
Prăjitura Albinița duce întotdeauna cu gândul la vremurile de demult și la copilărie. Rețeta este una exterm de veche și, mai nou, această prăjitură cu miere de albine se mai numește și Dulcineea. Iată cum să o prepari, pas cu pas! Toți membrii familiei vor fi plăcut surprinși de acest desert.
- Desertul ca la mama acasă
- Rețeta este una extrem de veche
- Cum să prepari un desert pentru toată familia
Este cunoscută sub numele prajitura de Foi cu miere, dar și prajitura Albinița. Indiferent de denumire, este un desert de-a dreptul delicios și este extrem de asemănătoare cu prăjitura Albă-ca-Zăpada.
Rețeta pentru cea mai bună prăjitură cu miere de albine
Ingrediente:
Pentru foi:
-faina 550 g
-1 ou
-150 g zahăr
-60 g unt
-120 g miere de albine
-50 g lapte (cântărit)
-1 linguriță bicarbonat de sodiu
-1 praf de sare
Pentru cremă:
-600 ml lapte
-150 g griș
-250 g zahăr
-coaja si zeamă de la 1 lămâie
-300 g unt
-1 păstaie de vanilie
Mod de preparare:
Prima dată se prepară foile. Într-un vas, alături de făina cernută, se adaugă untul moale, sarea, dar și oul. Celelalte ingrediente, mierea, zahărul și laptele, se pun într-o cratiță, se încălzesc puțin și se lasă la răcit.
Ulterior, compoziția se toarnă peste vasul cu făină și se adaugă și bicarbonatul de sodiu, stins cu zeama de lămâie. Aluatul obținut se frământă și apoi se împarte în patru părți egale. Masa de lucru se presară cu făină și se formează patru foi subțiri din cele patru părți egale de aluat.
Aceste patru foi subțiri se coc pe dosul tăvii la 180 de grade, nu mai mult de patru-cinci minute.
Pentru prepararea cremei, se pune și se lasă la fiert timp de aproximativ cinci minute laptele, peste care se adaugă păstaia de vanilie și zahărul. Se adaugă grișul atunci când dă în clocot și după ce se stinge focul se adaugă coaja de lămâie.
După ce s-a răcit, se adaugă zeama de lămâie și untul și se amestecă cu o lingură. Se umple prima foaie cu crema, se adaugă a doua și se presează, iar acest procedeu se repetă.