Rețeta prăjitură Nicoleta cu nucă și caramel. Un desert numai bun de pus pe masa de Crăciun
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.12.2022 la 15:39
Actualizat pe 21.12.2022 la 15:39
Au mai rămas câteva zile până la Crăciun și, cu siguranță vă gândiți ce anume să pregătiți pentru a-i surprinde pe cei dragi, dar și pe invitați, dacă aveți. Noi vă propunem o rețetă de prăjitură cu nucă și caramel, un desert numai bun de servit cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Iată de ce ingrediente aveți nevoie și cum se prepară.
- Un desert pe care trebuie să-l încerci
- Prăjitura Nicoleta cu nucă și caramel
- Ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare
Noi vă propunem un desert savuros cu care vă veți cuceri invitații, dar și pe cei dragi. E adevărat e nevoie de răbdare pentru a-l pregăti, însă rezultatul va fi pe măsura așteptărilor.
Rețeta prăjitură Nicoleta cu nucă și caramel
Ingrediente:
Faină 400 g
Zahăr pudră 125 g
Unt 250 g
Nuci 150 g
Fulgi de migdale 50 g
Zahăr brun 150 g
Miere 50 ml
Unt 80 g (pentru stratul de caramel)
Frișcă lichidă 200 ml (pentru stratul de caramel)
Amidon de porumb 2 lingurițe
Gălbenușuri 2 buc
Esență de vanilie 1 linguriță
Ciocolată 150 g
Frișcă lichidă 80 ml (pentru ciocolată)
Mod de preparare:
- amestecați făina cu untul rece.
- frământați bine până ce compoziția devine sfărâmicioasă și, dacă este nevoie, mai adăugați făină.
- puneți apoi zahărul pudră și amestecați până se încorporează.
- într-o tavă pătrată de 28 cm cu margini detașabile puneți hârtie de copt pe fund și întindeți uniform compoziția.
- băgați apoi la cuptor 20 minute la 180 grade, iar când este gata, scoateți si lăsați puțin să se răcească.
- într-o tigaie puneți zahărul brun, cu 80 g unt, frișca lichidă și mierea și amestecați la foc mediu până se omogenizează, adăugați apoi amidonul și amestecati, iar apoi opriți focul.
- adăugați gălbenușurile si esența de vanilie și amestecați până se încorporează.
- peste compoziția obținută puneți nuca si fulgii de migdale și omogenizați, iar apoi turnați compoziția obținută peste blat și întindeti uniform.
- puneți la cuptor 20 minute la 180 grade, iar când este gata scoateți si lăsați putin sa se raceasca.
- într-un castron pus la bain-marie topiți ciocolata si amestecati cu frisca lichida, după care turnati compoziția în tavă și întindeți uniform.
- lăsați peste noapte să se răcească și serviți rece.
Citește și: Rețetă prăjitură franțuzească. Un desert pe care trebuie să-l încerci