Rețeta simplă de prăjitură de casă cu nucă și vanilie. Desertul copilăriei care te va cuceri instant
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 04.11.2025 la 20:35
Actualizat pe 04.11.2025 la 20:35
Prăjitura de casă cu nucă și vanilie este desertul perfect pentru orice moment al zilei. Blatul pufos, crema fină de vanilie și frișca delicată te vor duce imediat cu gândul la gustul copilăriei. Acest desert e ușor de preparat și irezistibil de delicios.
- Prăjitură cu nucă și vanilie
- Desertul de casă ușor de făcut și delicios
Rețeta simplă de prăjitură de casă cu nucă și vanilie
Ingrediente:
Pentru blat:
- 7 albușuri
- un praf de sare
- 7 linguri zahăr (100 g)
- 1 plic praf de copt
- 3 linguri făină (60g)
- 6 linguri nucă măcinată coaptă (80 g)
Pentru crema de vanilie:
- 4 linguri făină (80 g)
- 120 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- 7 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 125 g unt la temp. camerei
Pentru frișcă:
- 200 ml frișcă lichidă
- 2 linguri zahăr pudră (40 g)
- 1 plic întăritor frișcă
Pentru decor:
- 30 g nucă coaptă
Mod de preparare:
Pentru blat:
Separă albușurile de gălbenușuri. Mixează apoi spumă albușurile și sarea și adaugă zahărul treptat, în timp ce mixezi. Mixează până devine lucioasă și capătă consistența bezelei. Adaugă praful de copt, nucă și cerne făina. Amestecă ușor, cu o spatulă, de jos în sus.
Toarnă și nivelează compoziția în tavă. Lasă la copt la cuptorul preîncălzit la 180°C/ treapta 3, timp de 30 minute sau până trece testul scobitorii. Lasă apoi compoziția să se răcească.
Pentru crema de vanilie:
Într-o cratiță, adaugă zahărul, zahărul vanilinat, făina, gălbenușurile și puțin lapte. Omogenizează cu un tel 1 minut, după care adaugă și restul de lapte, în timp ce amesteci.
Pune apoi pe foc totul și amestecă până se îngroașă. După ce ai luat compoziția de pe foc adaugă untul. Lasă apoi totul să se răcească.
Pentru frișcă, mixează toate ingredientele, până se întărește frișca.
După ce ai toate compozițiile gata, taie blatul în 2, pe orizontală. Întinde apoi și nivelează jumătate din cremă peste primul blat. Așază al doilea blat peste cremă. Întinde și nivelează restul de cremă peste blat. Întinde și nivelează frișca peste cremă. Poți decora cu nucă sau alune. Lasă apoi desertul la frigider aproximativ 5 ore sau peste noapte.
Citește și: Paste cu sos de roșii și ton după rețeta lui Chef Horia Manea. Vei avea nevoie de doar câteva ingrediente



