REŢETA ZILEI: Coquelet la cuptor cu muştar, un preparat clasic franţuzesc
Publicat pe 13.12.2018 la 10:00 Actualizat pe 13.12.2018 la 10:06
Coquelet-ul la cuptor este un preparat clasic, ce poate aduce bucătăria pariziană în casa fiecărei gospodine prin gust şi miros. Puiul iese perfect, suculent şi rumen. Sosul va fi cremos şi aromat. Nu aveţi nevoie decât de toată familia la masă!
Coquelet-ul la cuptor este un preparat clasic, ce poate aduce bucătăria pariziană în casa fiecărei gospodine prin gust şi miros. Puiul iese perfect, suculent şi rumen. Sosul va fi cremos şi aromat. Nu aveţi nevoie decât de toată familia la masă!
Ingrediente coquelet la cuptor:
- 2 coquelet (de 500 gr fiecare)
- 30 gr unt la temp. camerei
- 1 lingură muștar
- 1 linguriță miere
- 2 căței usturoi
- 2 fire cimbru
- sare, piper negru
Sos de muștar
- 100 ml lapte fierbinte
- 100 ml smântână (dulce pentru gătit 15% grăsime)
- 10 gr făină
- coajă de la 1/4 lămâie mică
- 1 linguriță cu vârf muștar
- sare, piper negru
Mod de preparare coquelet la cuptor cu muştar
Se șterge bine puiul cât să fie uscată pielea, apoi se lasă timp de 1 ora să revină la temp. camerei. Se mixează untul cu muștarul, mierea, sare și piper negru măcinat că să obțineți o pastă moale. Cu această pastă se ung puii peste tot, inclusiv sub pielea de sub piept. Se introduce în fiecare pui câte un cățel de usturoi curățat și un fir de cimbru.
Se așează puii cu pieptul în jos într-o tavă termorezistentă. Tava trebuie să cuprindă puii cu câțiva cm între ei, nu-i înghesuiți. Tava să nu fie foarte mare, altfel la final nu veți avea suficient suc pentru prepararea sosului, în plus untul se poate arde. Se da tava la cuptor la 200C timp de 15 minute. Se întorc puii, se ung cu sucul din tavă și se mai coc încă 30-35 minute, tot la 200C. La mijlocul timpului îi mai ungeti o dată cu sucul din tavă. La final, dacă îi intepati cu o furculiță în zona pulpei, trebuie să țâșnească suc clar. De asemenea ei vor fi foarte rumeni datorită mierii.
Scoateți puii pe un platou și acoperiți-i lejer cu folie de aluminiu. Puneți tava în care ați copt puii pe plită la foc mic. Adăugați făină și amestecați cu țelul până făină se absoarbe în grăsime. Adăugați treptat laptele fierbinte, în timp ce amestecați neîntrerupt cu țelul. Veți avea un sos bechamel cremos. Când se îngroașă, adăugați smântână și coajă de lămâie și aduceți iar la fierbere, amestecând în continuare. Veți avea un sos cremos mai subțire. Lăsați să dea câteva clocote. Adăugați muștar, sare și piper negru după gust. Omegenizaţi. Dacă sosul este prea gros acum mai puteți adaugă puțin lapte până obțineți consistentă dorită. Serviți puii imediat cu sosul de muștar alături. Poftă bună!
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.O.