REȚETA ZILEI - MARȚI: „Trippa alla romana”, cea mai bună idee pentru o cină de poveste
Publicat pe 28.08.2018 la 08:15 Actualizat pe 28.08.2018 la 08:19
Dacă te-ai plictisit de rețetele banale pe care ți le recomandă vecinele și prietenele și vrei să impresionezi pe cineva drag cu un preparat sofisticat, delicios, dar extrem de ușor de preparat, ai venit fix acolo unde ai nevoie!
Dacă te-ai plictisit de rețetele banale pe care ți le recomandă vecinele și prietenele și vrei să impresionezi pe cineva drag cu un preparat sofisticat, delicios, dar extrem de ușor de preparat, ai venit fix acolo unde ai nevoie!
Rețeta noastră de astăzi este „trippa alla romana” și, pe cât de complicat sună, este extrem de simplu de preparat și delicios pentru savurat. Despre ce este vorba? Nimic altceva decât burtă de vită, în sos suculent de roșii.
Îngrediente:
600 gr. burtă de vită
1 ceapă mică
1 morcov
1 foaie de dafin
250 ml. roșii pasate din comerț 600 gr. roșii cărnoase, bine coapte
2 linguri ulei de măsline extravirgin
1 cățel mare de usturoi
130 gr. brânză Pecorino Romano sau parmezan
4-5 rămurele de mentă
sare și piper negru proaspăt măcinat
opțional, 30 de grame de slănină (guanciale), caz în care renunțăm la ½ din ulei.
Mod de preparare:
Burta de vită se spală bine și se pune la fiert într-o oală în care adaugi și puțină sare, împreună cu 1 morcov și 1 ceapă mică, cât și o frunza de dafin. Se fierbe burta până când se înmoaie bine, cât să poată fi ușor străpunsă cu furculița. În funcție de vârsta animalului de la care provine, fierberea poate dura 1 oră, 2 sau chiar 3., de aceea este recomandat ca burta să fie de vițel.
După ce a fiert suficient, se îndepărtează ceapa, morcovul și dafinul și se scurge bine burta de zeamă, printr-o sită, după care se lasă să se răcorească, după care se taie în fâșii exact ca la ciorba de burtă, un fel de ”tăiței” cu lățimea de aproximativ 1 cm și lungimea de 6-10 cm.
Prepararea sucului de roșii
Pentru a pregăti sosul din roșii proaspete, pielița acestora se crestează în cruce, se opăresc scurt în apă clocotită și se scot într-o baie de apă cu gheață, apoi se decojesc și se pasează. O variantă mai practică este folosirea de roții pasate din comerț. Într-o tigaie rece se pun uleiul de măsline și cățelul de usturoi, se încălzește tigaia lent și se permite usturoiului să devină ușor auriu, fără urme de brun. Se adaugă roșiile și se fierbe sosul pe foc mic cam 10 minute, până când usturoiul se înmoaie și ne permite să-l zdrobim în sos cu o furculiță. Se condimentează sosul cu sare și piper proaspăt măcinat după gust, ținând cont că se va adaugă și brânza Pecorino, care este sărată, după care se adaugă peste burta de vită.
„Trippa alla romana” se servește caldă, presărată cu restul de Pecorino Romano răzuit și cu frunzulițe de mentă. Se potrivește de minune cu o pâine proaspătă, cu coaja crocantă și cu un vin sec cu arome fructate.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
R.D.