Rețete cu pește: Somon la tigaie, cu legume asiatice delicioase
Publicat pe 26.02.2019 la 09:20 Actualizat pe 26.02.2019 la 09:22
Peștele are o carne delicioasă, iar dacă știi cum să-l pregătești îi vei da gata pe cei dragi cu o masă pe cinste! Pentru astăzi ți-am pregătit o rețetă simplă de somon la tigaie cu legume asiatice.
Peștele are o carne delicioasă, iar dacă știi cum să-l pregătești îi vei da gata pe cei dragi cu o masă pe cinste! Pentru astăzi ți-am pregătit o rețetă simplă de somon la tigaie cu legume asiatice.
Atunci când vine vorba de carnea de pește, somonul este unul dintre cele mai căutate sortimente. Pentru rețeta de somon la tigaie cu legume asiatice nu ai nevoie de prea mult timp de pregătire și nici de prea mulți bani în portofel, pentru a o pregăti.
Ingrediente:
2 bucăți file de somon, a câte 160-200 grame fiecare
8 linguri sos soia light
1 linguriță ulei de susan
2 căței de usturoi
4 cm ghimbir proaspăt
2 cepe verzi
1 ardei iute verde
50 de grame ardei verde
50 de grame ardei roșu
100 de grame varză chinezească
1 morcov
1 sfeclă roșie mică
5 linguri de ulei
1 limetă
sare și piper
în plus, ceapă verde pentru decor
Mod de preparare:
Bucățile de somon se șterg bine cu un șervețel și se scot oasele. Se zdrobește un cățel de usturoi și 1/2 din rădăcină de ghimbir și se pun într-un castron sau o farfurie adâncă, după care se adaugă uleiul de susan și sosul soia light, se omogenizează și se pun în această marinadă bucățile de somon. Somonul se va marina timp de15 minute.
Ardeiul, varza chinezească și ceapă verde se tăie julienne, încercând să obținem fâșii cât mai lungi și mai subțiri. Se zdrobește usturoiul rămas, se răzuiește fîn ghimbirul, se toacă mărunt ardeiul iute. Se rade coaja de lime și se păstrează deoparte iar zeama se stoarce și se colectează separat.
Morcovul și sfecla roșie se dau pe o răzătoare specială, obținându-se un fel de tăiței.
După trecerea timpului de marinare, somonul se scoate din sos și se zvânta cu atenție cu un șervețel. Marinada se păstrează, după care se încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie și se așază somonul cu pielea în jos.
Se presară carnea cu sare, piper și coajă de limetă. Se va găti somonul cu pielea în jos, la foc mediu, timp de 4-5 minute (în funcție de cât de groasă e bucată de pește), până când vom observa că mai mult de jumătate din grosimea peștelui devine opacă și mai deschisă la culoare.
Se întoarce peștele cu carnea în jos și se adaugă în tigaie jumătate din zeamă de lime și 1/3 din marinadă păstrată. Se mărește focul și se mai gătește peștele 1-2 minute.
În ce privește legumele, datorită faptului că sfeclă pătează orice alte ingrediente cu care vine în contact, le poți face în două tigăi. Se adaugă în fiecare tigaie câte 2 linguri de ulei și câte 1/2 din usturoiul zdrobit, ghimbirul răzuit și ardeiul iute tocat. Imediat după se adaugă în fiecare tigaie câte 1/2 din ceapă verde și varză chinezească, în una dintre tigăi ardeiul verde și în cealaltă cel roșu.
Se sotează legumele și se adaugă și 2-3 linguri de apă în fiecare tigaie. Imediat ce varza și ardeiul arată că au început să se înmoaie, se adaugă în tigaia cu ardei roșu sfecla iar în cea cu ardei verde morcovul. În cele două tigăi se pune zeamă de lime și marinadă. Se mai sotează timp de 1 minut și imediat se transferă în două farfurii, ca să nu se gătească prea mult și să își piardă toată textură. Nu va fi nevoie de mai multă sare decât cea conținută de sosul soia din marinadă.
Pe două farfurii se împart „taiteii de legume”, apoi se adaugă câte un file de somon, un pic din sosul rămas în tigaia în care s-a făcut peștele și se presară ceapă verde.
R.D.