Rețete de castane coapte la cuptor sau la tigaie. Se fac ușor și sunt gustoase
Publicat pe 03.12.2021 la 15:05 Actualizat pe 03.12.2021 la 15:05
Cel mai așteptat moment al anului, și anume Crăciunul, se apropie cu pași pe repezi. Ei bine, cu toții știm că în această perioadă cel mai frumos miros vine de la gutuile și castanele coapte în cuptor. Astăzi, vă prezentăm mai multe rețete de castane coapte, fie în tigaie, fie cu ajutorului unui cuptor electric, sau de ce nu, unul pe gaz. Iată cum îți poți impresiona familia!
- Castanele coapte, desertul copilăriei
- Iată câteva rețete simple
Castanele copate sunt un adevărat deliciu încă de pe vreme străbunicilor noștri, astfel că odată cu ele, îți răsfeți papilele gustative, însă îți aduci aminte și de vremea frumoasă a copilăriei.
Care sunt castanele comestibile și unde le găsești
Ei bine, pentru a prepa castane la cuptor sau la tigaie, trebuie mai întâi să cunoși care sunt cele comestibile, dar și cele care sunt menite doar pentru decor. Pentru acest lucru avem un pont, astfel că, pomul cu castane comestibile înflorește în lunile iunie-iulie, iar fructele sunt verzi și mari, cu numeroși ghimpi.
Castanele ajung la maturitate undeva la mijlocul lunii octombrie, astfel că sunt coapte, iar mantaua de protecție se desprinde progresiv și lasă să se vadă fructele care au o coajă maroniu castanie.
Deși inițial erau plantate doar în anumite țări și cu greu se găseau la noi în țară, acum, mai multe supermarket-uri dispun de aceste fructe care îți aduc un curcubeu pe cerul gurii.
Rețeta de castane coapte la cuptor
Castanele coapte sunt o sursă bogată de fibre și conţin o cantitate mică de grăsimi. De asemenea sunt și cele mai bogate în carbohidraţi. Pe lângă faptul că sunt recomandate în ditele de slăbire, acestea pot fi și gustare ideală între mese datorită numeroaselor beneficii, precum combaterea stărilor de oboseală.
Este un preparat culinar ușor, menit să fie gata mai repede decât te-ai așteptat. Iată care sunt restul ingredientelor de care ai nevoie pe lângă principalele castane.
Ingrediente:
- 1 kg de castane comestibile
- sare
Mod de preparare:
Pentru prepararea castanelor coapte la cuptor trebuie să trecem prin câșiva pași, însă unul este mai simplu ca altul. Prin urmare, pasul unu îl constituoe preîncalzirea cuptorului la 200 de grade Celsius.
Apoi, cu ajutorul unui cuțit mic și ascuțit, se crestează coaja castanelor în formă de X. ACesta este un detaliu esențial, fără de care castanele vor exploda.
După acest pas, se toarnă apă fierbinte peste castanele crestate și se lasă să se opărească timp de 2 minute. Următorul pas întindem castanele într-o tavă, acoperită cu o foaie de copt, sau direct pe grătarul din cuptor, cu tăietura în sus și se presară cu sare după gust
Se lasă la cuptor timp de 30 minute, iar apoi se scot într-un prosop și se freacă bine până când se desface coaja. Fără să desfaceți prosopul, lăsam castanele să se răcească timp de 5-10 minute, iar apoi pot fi savurate cu plăcere.
Cum se fac castanele coapte la tigaie
Castanele coapte în tigaie ies la fel de gustoase precum cele preparate la cuptor, însă singurul avantaj al lor constă în faptul că tot procesul durează mult mai puțin, iar pașii sunt mult mai ușori.
Ingrediente:
- castane comestibile, cât să încapă într-o tigaie
- sare
Mod de preparare:
În cea mai mare parte, pașii sunt oarecum identici cu cei ai castanelor coapte la cuptor, însă diferența este făcută d emodul în care se coc.
În primul rând, cu ajutorul unui cuțit ascuțit se crestează coaja castanelor în formă de X sau se străpunge fiecare castană cu o furculiță, astfel încât în contact cu căldura să nu explodeze și să se crape.
După acest pas se toarnă apă fierbinte peste castanele și se lasă să se opărească timp de 2 minute, iar apoi se pun în tigaie cu un praf de sare, după gust. Ei bine, dacă atunci când le preparați în cuptor castanele erau gata în aproximativ 45 de minute, în tigaie castane coapte se obțin în doar 10 minute, astfel că în acest timp trebuie să fie întoarse de câteva ori.
După ce s-au copt, se scot castanele într-un prosop și se freacă bine să se desfacă coaja, iar apoi se lasă să se răcească aproximativ cinci minute și pot fi servite alături de cei dragi. Poftă bună!
CITEȘTE ȘI: Hamburger de dovleac și orez, cea mai gustoasă rețetă de post. Cum îți poți surprinde familia