Secretul unui tort pufos, fără gluten. Ingredientul secret care îi îmbunătățește textura și gustul

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 11.04.2025 la 22:42
Actualizat pe 11.04.2025 la 22:42
Prăjiturile fără gluten pot fi o provocare când vine vorba de textură și consistență, însă un ingredient simplu poate face diferența. Ce să pui în compoziție ca desertul să iasă moale și pufos.
- Trucul simplu pentru un tort pufos fără gluten
- Ingredientul secret care îi îmbunătățește textura și gustul
Tortul pufos fără gluten este un desert clasic care îmbină perfect aromele dulci și ascuțite pentru a crea un deliciu minunat. Prăjiturile fără gluten pot fi adesea sfărâmicioase, deoarece le lipsește o proteină din făina de grâu, care conferă prăjiturilor structură și elasticitate.
Ingredientul secret care îi îmbunătățește textura și gustul tortului fără gluten
Adăugarea unui ingredient în amestecul pentru tortul pufos fără gluten poate face ca desertul să iasă perfect, îmbunătățind structura tortului pentru a-i conferi o textură delicios de moale și umedă.
Guma xantan este un ingredient la îndemână care este folosit pentru a îngroșa și lega alimentele - în special în coacerea fără gluten. Acesta imită rolul glutenului, legând ingredientele între ele și conferind tortului elasticitate, ceea ce îl va împiedica să se sfărâme odată copt. De asemenea, ajută prăjiturile să rețină umiditatea, rezultând o textură generală mai moale și mai umedă.
Deoarece prăjiturile fără gluten sunt lipsite de elasticitate, ele pot fi adesea destul de uscate și, deși guma xanthan ajută la rezolvarea acestei probleme, adăugarea mai multor lichide la amestecul de prăjituri va ajuta și mai mult, motiv pentru care prăjitura cu lămâie este o opțiune bună de încercat, deoarece poți adăuga un strop suplimentar de suc de lămâie.
Făina fără gluten absoarbe, de obicei, mai mult lichid decât făina obișnuită, astfel încât sucul și coaja de lămâie adăugate împreună cu un topping sub formă de picătură, se vor lega bine cu guma xantan, și tortul nu se va usca.
Rețetă de tort rapid fără coacere
Ingrediente:
1 litru lapte
1 cană făină de grâu
2 pachete budincă de vanilie
4 gălbenușuri ou
200 g unt
150 g zahăr
10 g zahăr vanilat
200 g biscuiți
Zahăr pudră pentru decor, după gust
Mod de preparare:
- amestecă 500 ml de lapte cu făina, pudra de budincă și gălbenușurile până vei obține o compoziție omogenă.
- fierbe restul de 500 ml de lapte cu untul și zahărul
- toarnă amestecul pregătit anterior în laptele care fierbe, amestecând continuu.
- lasă crema să fiarbă la foc mic până când se îngroașă.
- așează un strat de biscuiți pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de copt.
- adaugă un strat de biscuiți în tava și acoperă-i cu crema ușor călduță, apoi adaugă un al doilea strat de biscuiți.
- presează ușor stratul superior de biscuiți.
- lasă tava în frigider pentru câteva ore (ideal peste noapte).
- presară zahăr pudră pe tort înainte de servire.
Citește și: Cum să prepari un tort de ciocolată fără zahăr și făină în doar 5 minute. Rețeta rapidă și delicioasă