Tăiței de casă rapizi. Rețete și trucuri ca să-ți iasă perfecți de fiecare dată
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 20.05.2021 la 13:38
Actualizat pe 20.05.2021 la 13:38
Tăițeii de casă sunt un preparat extrem de ușor de făcut și, în cele mai multe cazuri, nici nu ai nevoie de o mașină de tăiței. Rețeta tăițeilor este extrem de veche, iar în principal, bunicii o foloseau pentru supele de găină, la masa de prânz. Iată câteva rețete și trucuri pentru ca tăițeii să-ți iasă perfect, de fiecare dată, într-un timp cât mai scurt!
Ingrediente: două ouă, un praf de sare sau delicat și făină cât curpinde.
Mod de preparare: Într-un vas adânc se sparg cele două ouă și se condimentează cu sare, piper sau delicat, după preferințe. Ulterior, începem să adăugăm făină, treptat, până când tot amestecul devine o cocă tare.
Intindem coca tare obținută cu făcălețul, până când obținem o foaie întinsă. Se presară făină peste foaia întinsă, apoi se rulează și se taie fâșii foarte fine. După ce răsfirăm, scuturăm surplusul de făină.
Lăsăm tăițeii să se usuce pe un prosop de bucătărie și apoi pot fi păstrați în pungi, la loc uscat, ferit de lumina soarelui.
Tăiței de casă fără ou
Ingrediente: 100 grame de făină, 40 ml de apă, 1 lingură de ulei de măsline.
Mod de preparare: Se amestecă făina și uleiul și se frământă până la obținerea unei compoziții nisipoase. Ulterior, se adaugă și apa și se mai frământă pentru încă cinci minute. Aluatul obținut se învelește în folie de aluminiu și se adaugă la frigider pentru jumătate de oră.
După cele 30 de minute la frigider, se scoate aluatul și se împarte în două părți egale. Fiecare bucată se întinde cât de subțire se poate, apoi se împăturește aluatul, pudrat cu făină. Ulterior, se taie tăițeii, în funcție de preferințe.
Tăiței de casă de post
Ingrediente: 220 ml de apă la temperatura camerei și 400 g de făină.
Mod de preparare: Aluatul se frământă adăugând făina pe rând. Când ați obținut un aluat elastic și neted, se înfășoară în folie de aluminiu și se lasă să se odihnească pentru aproximativ 15 minute. Aluatul se poate trece prin mașina de tăiței/ de paste și apoi se taie în fâșii până la mărimea potrivită pe care ați ales-o.
Trucuri pentru cei mai buni tăiței de casă
Cu toate că sunt un preparat destul de ușor de gătit, ar fi bine să ții cont de câteva sfaturi pentru cel mai buni tăiței de casă. La 100 de grame de făină se adaugă întodeauna un ou, nu mai mult, nu mai puțin. Mai mult decât atât, aluatul trebuie tăiat în fâșii cât mai subțiri, iar tăițeii se păstrează cel mai bine în săculeți de pânză sau în pungi de hârtie, în locuri cât mai răcoroase, deci nu la frigider și nici în ambalaje de plastic.
Cât timp se fierb tăițeii de casă
De obicei, când ciorba clocotește, se adaugă tăițeii și se lasă la fiert pentru zece minute. Ulterior, tăițeii se bagă sub un jet de apă rece, apoi se mai fierb cu ciorba încă 3-4 minute. Dacă doriți să îi uscați, îi puteți lăsa pe un prosop la bucătărie pentru a se absoarbe apa, iar apoi îi împachetați în pungi de hârtie. Când doriți să îi folosiți, îi puteți fierbe timp de 10 minute.
Citește și: Cum faci cel mai bun gem de căpșune. 3 rețete pentru toate gusturile