Tuslama de burtă - secretele rețetei turcești pe care puține gospodine o cunosc
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 27.03.2023 la 10:57
Actualizat pe 27.03.2023 la 10:57
Tuslamaua este una dintre specialitățile turcești care fac furori în lume, iar oamenii se îndrăgostesc de această rețetă de la prima degustare. Ei bine, puține gospodine știu secretele acestei rețete, care fac din tuslamaua de burtă o adevărată delicatesă, pentru toate gusturile.
- Cum să prepari tuslamau ade burtă
- Secretele pe care orice iubitor de mâncare turcească și-ar dori să le știe
Românii iubesc mâncarea turcească, mai ales când se aseamănă cu cea tradițională din țara noastră. Tuslamaua de burtă se află printre acestea și este o adevărată delicatesă la mesele cu cei dragi, sau chiar și de sărbători. Pe lângă rețeta clasică, trebuie să știi și o mulțime de secrete, astfel să aibă gustul pe care îl cauți.
Ce este tuslamaua. Povestea rețetei
Tuslamaua este una dintre rețetele tradiționale turcești, care a ajuns și în bucătăriile din România. Acest preparat este o adaptare a ciorbei de burtă românească, însă în stil turcesc, dar la fel de delicios.
A fost descoperită cu sute de ani în urmă, deoarece era gătită din ingredientele principale și ușor accesibile atunci. Tuslamaua era gătită de gospodine și făcea parte dintre puținele preparate descoperite până la acea vreme.
Reteță de tuslama de burtă turcească
Rețeta de tuslama de burtă este adaptată în funcție de zona din care provin oamenii, însă cea clasică este printre cele mai delicioase. Ai nevoie de câteva ingrediente și sfaturi utile ca să știi exact cum trebuie să o prepari.
Ingrediente
- 1 kg de burtă de vacă
- 3 kg de picioare vacă
- 1 căpățână de usturoi
- 1 lingură de oțet
- 1 borcan de iaurt
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 păstârnac
- sare după gust
Mod de preparare
Pentru început, trebuie să cureți burta de vacă și să tai bucățile de zbârciuri, iar apoi să o speli în câteva ape cu oțet. Pasul următor este să pregătești o oală cu 3 litri de apă, în care să o pui la fiert, unde va sta atât timp cât este necesar astfel încât carnea să cadă de pe oase.
După ce a fiert, scoți carnea și lasi zeama rămasă să scadă din volum aproximativ 100-200 ml. Imediat ce s-a răcit, poți să tai bucăți mai mici burta și să le pui într-o castron încălzit în prealabil.
La urmă, va trebui să toci usturoiul până devine pastă și să îl freci cu sare, să adaugi oțet, iaurt și restul ingredientelor. Zeama se toarnă peste burta de vacă, la urmă.
Citește și: Cum se prăjesc șnițelele și chiftelele, de fapt. Așa le faci mai crocante la exterior și fragede la interior