Sărbatoare mare pe 8 aprilie 2023. Ce reprezintă Sâmbăta lui Lazar sau Moșii de Florii
Publicat pe 06.04.2023 la 18:09 Actualizat pe 06.04.2023 la 18:09
Va fi sărbătoare mare pe data de 8 aprilie 2023! Ce reprezintă Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Forii. Ce semnificație are și ce trebuie să facă credincioșii în această zi. Este dezlegare la vin și ulei.
- Ce reprezintă Sâmbăta lui Lazar sau Moșii de Florii
- Sărbatoare mare pe 8 aprilie 2023
Sâmbăta lui Lazăr este cunoscută și ca Moșii de Florii. Toate bisericile de la noi din țară vor face slujbe de pomenire în memoria celor ce au trecut în neființă. Ce obiceiuri sunt în această zi.
Sâmbăta lui Lazăr, sărbătoare importantă pe 8 aprilie 2023
Sâmbăta lui Lazăr se va sărbători anul acesta pe data de 8 aprilie 2023, un moment foarte important pentru credincioși. Există multe obiceiuri și tradiții pentru ziua respectivă.
Moșii de Florii vor fi pomeniți chiar în ultima sâmbătă, înaintea Săptămânii Patimilor. Majoritatea gospodinelor fac plăcinte și le dau oamenilor nevoiași cu ocazia acestei sărbători importante.
Ce semnificație are Sâmbăta lui Lazăr
Potrivit calendarului ortodox, Sâmbăta lui Lazăr este ultima zi din Postul Sfintelor Paști. În această zi se fac pomeniri pentru cei morți, iar biserica reamintește de învierea lui Lazăr, în Evanghelia după Ioan, când Iisus l-a adus la viață pe Lazăr după ce au trecut patru zile de la înmormântare.
Este dezlegare la vin și ulei
În calendarul creștin ortodox este dezlegare la vin și ulei, asta pentru că sunt prăznuite Sfintele Mucenite Agapi, Hionia și Irina.
Tradiții românești la Moșii de Florii
Există multe tradiții românești de Moșii de Florii. Creștinii merg de această sărbătoare la cu bucate și colivă la biserică pentru a fi sfințite de preot. Oamenii dau de pomană și țin post.
De cele mai multe ori, credincioșii împart la biserică colivă, fructe, legume, eugenii, napolitane, salată de vinete, băuturi răcoritare ori chiar mâncare gătită de acasă. Cu atât mai mult, este bine să rostești o rugăciune.
„Domnului să ne rugăm, Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul-Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa. Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I-a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte-ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte-prăznuire. Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi-au strigat Ţie: osana, apără-ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru. Cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de-viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”
Citește și: Ce trebuie să dai de pomană de Buna Vestire. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox