Sindromul burnout sau sindromul epuizării. Ce este, cum se poate preveni și cum se tratează
Publicat pe 12.05.2022 la 12:41 Actualizat pe 12.05.2022 la 12:43
Sunt multe persoane în lume care se confruntă cu un sindrom pe care nu oricine îl cunoaște. Ei bine, sindromul burnout sau sindromul epuizării apare la persoanele foarte stresate, cu stări despresive. Iată ce este, cum se poate preveni și cum se tratează!
- Ce este sindromul burnout
- Cum se poate preveni și cum se tratează sindromul epuizării
Ce este sindromul burnout
Burnout sau sindromul epuizării este o afecțiune complexă care se asociază cu o epuizare mentală, emoțională și fizică care apare ca urmare a stresului acumulat pe o perioadă mai lungă de timp.
Etapele prin care trece o persoană până ajunge la acest sindrom sunt: nevoia puternică de afirmare, apariția situațiilor conflictuale fie la job, fie acasă, neglijare a nevoilor personale, izolare de cei apropiați, schimbare a comportamentului, negarea problemelor cu care te confrunți, autodevalorizarea, stări de depresie, colaps emoțional și fizic, sentiment de gol interior.
Cum se poate preveni sindromul epuizării
Pentru tratarea acestui sindrom în organizare trebuie să desfășurați programe de asistare a salariaților, training-uri de management al stresului sau intervenții punctuale în situații de stres.
Pentru propria persoană, gestionarea problemei sursă este primul lucru pe care îl puteți face la prevenirea burnout-ului. De asemenea, mai sunt următoarele: evaluare a adaptării, setarea limitelor și evitarea suprasolicitării, suportul social, odihnă, alimentație sănătoasă, sport, timp liber pentru activități relaxante, deconectare, reglare emoțională, angajare în procese terapeutice.
Cum se tratează
Burnout-ul este descris ca fiind un set de simptome de disfuncție socială și de tulburări somatice și psihomatice. Sindromul are trei mari categorii de stres: epuizare fizică cu prezența simptomelor fizice, simptome comportamentale cu productivitate scăzută, insatisfacție la job sau acasă și epuizare emoțională cu simptome legate de sentimente și atitudine.
Nu este bine studiat diagnosticul sindromului epuizării, dar există o mulțime de chestionare prin care poți observa de care sindrom burnout suferi. Odată ce ai efectuat acest test și ai constatat că suferi de burnout trebuie să consulți un medic.
Tipuri de burnout
Existe trei tipuri de burnout: individual, interpersonal și organizațional. Burnout-ul individual este cauzat de vorbire excesivă negativă de sine, perfecționalism și nevroză. Mai exact, el apare atunci când o persoană are standarde ridicate pentru sine sau crede că nimic din ce face nu este suficient de bine.
Burnout-ul interpersonal este cauzat de relațiile dificile cu ceilalți din jur la job sau acasă, iar cel organizațional este cauzat de o organizare slabă, de termenele nerealiste și de cerințele extreme, care ajung să te facă să te simți inutil și ajung să te facă să crezi că îți pierzi locul de muncă.
Citește și: Terci de ovăz la micul dejun. Beneficii, rețete și sfaturi