Soborul Maicii Domnului, tradiții și semnificație. Ce se face în a doua zi de Crăciun
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 24.12.2021 la 11:25
Actualizat pe 24.12.2021 la 11:25
Fără îndoială, Soborul Maicii Domnului este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Maicii Domnului și are loc a doua zi de Crăciun, pe data de 26 decembrie. Fecioara Maria este sărbătorită pentru că l-a născut pe Iisus, Cel care a adus mântuirea lumii. Iată ce se face în a doua zi de Crăciun și care sunt tradițiile și obiceiurile acestei sărbători!
- Ce semnificație are această sărbătoare pentru ortodocși
- Soborul Maicii Domnului, sărbătorit pe 26 decembrie
- Tradiții românești prilejuite de Soborul Maicii Domnului
Soborul Maicii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. Puțini sunt cei care știu că această sărbătoare a devenit model şi pentru alţi sfinţi, cum ar fi: Soborul Sfinţilor Ioachim şi Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli.
Soborul Maicii Domnului, sărbătorit pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun
Soborul Maicii Domnului vine ca o continuare a Crăciunului. Creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Maicii Domnului pe data de 26 decembrie, iar această sărbătoare extrem de importantă înseamnă, de fapt, sărbătoarea soborului creştinilor.
Soborul are loc, în general, după o mare sărbătoare. De asemenea, pe data de 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan.
Ce semnificație are această sărbătoare pentru ortodocși
Pentru creștinii ortodocși de prin toată țara, ziua de 26 decembrie este una cât se poate de specială, la fel ca și Sărbătoarea Crăciunului, fiind una dintre cele mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria.
Denumirea de sobor vine de la un cuvânt slavon și înseamnă adunarea credincioșilor, care se strâng în biserici pentru a o sărbători pe Fecioara Maria într-o zi atât de sfântă. Este un eveniment foarte important al istoriei mântuirii.
Tradiții românești prilejuite de Soborul Maicii Domnului
Nașii trebuie neapărat să-și facă timp pentru a merge în vizită la fini. Deși este o regulă nescrisă, mulți dintre români o respectă cu seriozitate, deoarece se spune că cei care nu țin cont de această tradiție nu vor avea noroc în anul care vine.
De asemenea, extrem de important este faptul că jignirile, înjurăturile sau bârfele sunt interzise în totalitate în această zi sfântă. Gospodinele trebuie să evite spălatul rufelor, iar în gospodăriile unde există fete care nu s-au măritat încă nu se coase și nici nu se toarce.